Reported Speech Rules, Examples and worksheet No.3

By | April 3, 2019

Direct and Indirect Speech sentences

are really very helpful to learn English but how to teach direct and indirect speech is a big art and this can be done through direct indirect speech rules and narration rules so we are providing a direct and indirect speech rules chart and some reported speech worksheet and direct indirect speech examples and finally direct and indirect speech quiz which will help you change into indirect speech answer . So you need to go through direct and indirect speech rules pdf and teach and learn narration-

CLICK BELOW

Click here for “Direct Indirect Speech Rules Chart”

EXERCISE -3

Directions: – In the following questions, the sentences have been given in Direct/Indirect Speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct Speech.

  1. Mohan said to me, “Let us go out for a walk.”

 (A) Mohan told me that let us go out for a walk.

 (B) Mohan told me that they should go out for a walk.

 (C) Mohan advised me to go out for a walk.

(D) Mohan suggested to me that we should go out for a walk. 

  1. He said to me, “You were not washing my clothes.”

(A) He told me that you were not washing his clothes.

(B) Ile told me that I had not been washing his clothes.

(C) He advised me to wash his clothes.

(D) He ordered me not to wash his clothes.

  1. He said to me, “Where do you live?”

 (A) He told me where I lived.

(B) He told me where you lived.

 (C) He asked me where I lived.

(D) He asked me where I live.

  1. The headman said, “The pump needs some repair.”

(A) The headman told that the pump needed some repair.

 (B) The headman told that the pump was needed some repair.

 (C) The headman said that the pump needs some repair.

 (D)The headman said that the pump needed some repair.

  1. They said, “May God bless him with a son.”

(A) They said that God might bless him with a son.

(B) They said that God might bless them with a son.

(C) They wished that God bless him with a son.

 (D) They prayed that God might bless him with a son.

  1. He said, “Hurrah! My brother has won the match.”

 (A) He exclaimed with sorrow that his brother had won the match.

(B) He exclaimed with joy that my brother had won the match.

 (C) He exclaimed with grief that his brother had won the match.

(D) He exclaimed with joy that his brother had won the match.

  1. The passenger said, “How foolish I have been!”

(A) The passenger said that he had been very foolish.

(B) The passenger asked how foolish he had been.

(C) The passenger wondered that he had been very foolish.

 (D) The passenger wondered that they had been very foolish.

  1. The old man said, “Alas! My son is dead.”

(A)The old man exclaimed with joy that his son was dead

(B) The old man exclaimed with sorrow that his son was dead.

 (C) The old man wondered that his son was dead.

 (D) The old man surprised at the death of his son.

  1. The young boy said, “What a beautiful flower it is!”

 (A) The young boy told that flower was very beautiful.

 (B) The young boy exclaimed with joy that that was a very beautiful flower.

(C) The young boy wondered that that was a very beautiful flower.

 (D) The young boy wondered that was a beautiful flower.

  1. The boy said to the teacher, “Good morning, Sir!”

 (A) The boy wished the teacher good morning.

(B) The boy told the teacher that good morning sir.

(C) The boy wanted the teacher to a good morning.

 (D) The boy surprised the teacher by good morning.

Answers:-

  1. (D) 2. (B)
  2. (C) 4. (D)
  3. (D) 6. (D)
  4. (C) 8. (B)
  5. (C) 10. (A)

Download the above Exercise in PDF (Printable)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.