Reported Speech Rules, Examples and worksheet No.2

By | April 3, 2019

Direct and Indirect Speech sentences are really very helpful to learn English but how to teach direct and indirect speech is a big art and this can be done through direct indirect speech rules and narration rules so we are providing a direct and indirect speech rules chart and some reported speech worksheet and direct indirect speech examples and finally direct and indirect speech quiz which will help you change into indirect speech answer . So you need to go through direct and indirect speech rules pdf and teach and learn narration-

CLICK BELOW

Click here for “Direct Indirect Speech Rules Chart”

EXERCISE -2

Directions: – In the following questions, the sentences have been given in Direct/Indirect Speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct Speech.

  1. Krishana said to Gopi, “He has eaten too much today.”

 (A) Krishana told Gopi that he has eaten too much that day.

(B) Krishana told Gopi that he has been eaten too much the day.

(C) Krishana told Gopi that he had eaten too much that day.

 (D) Krishana told Gopi that he had eaten too much today.

  1. Ram said to her, “1 shall meet you tomorrow.”

 (A) Ram told her that I should meet her the next day.

(B) Ram told her that he would meet her the next day.

(C) Ram told her that he should meet her the next day.

 (D) Rain told her that he could meet her the next day.

  1. He said to me, “Were they going to school now?”

(A) He asked me if they had been going to school then.

 (B) He asked me if they were going to school then.

(C) He asked me if they have been going to school then.

 (D)He asked me if they have been going to school now.

  1. Ram will say, “I am playing football.”

(A) Ram will say that I am playing football.

 (B) Ram will say that I was playing football.

 (C) Ram will say that he is playing football.

 (D) Ram will say that he was playing football.

  1. The teacher said to me, “Why were you late yesterday?”

(A) The teacher asked me why he had been late the previous day.

 (B) The teacher asked me if w I had been late the previous day.

 (C) The teacher told me why I had been late the previous day.

(D) The teacher asked me why I have been late the previous day.

  1. I asked him, “Who is knocking at the door ?”

 (A) I told him who is knocking at the door.

 (B) I asked him who is knocking at the door.

 (C) I asked him who was knocking at the door.

 (D) I asked him was who knocking the door.

  1. Mr. Das said, “Be a good boy, Mohan.”

 (A) Mr. Das said that Mohan should be a good boy.

(B) Mr. Das told Mohan to be a good boy.

(C) Mr. Das advised Mohan to be a good boy.

 (D) Mr. Das advised Mohan be a good boy.

  1. I said to my servant, “Bring me a glass of water.”

(A) I told my servant to bring me a glass of water.

(B) I told my servant to bring him a glass of water.

 (C) I asked my servant to bring me a glass of water.

 (D) I ordered my servant to bring me a glass of water.

  1. My father said to me, “Call in the doctor.”

 (A) My father told me to call in the doctor.

 (B) My father advised me to call in the doctor.

(C) My father ordered me to call in the doctor.

 (D) My father said to me to call in the doctor.

  1. Anil said to me, “We shall eat together.”

(A) Anil asked me that we should eat together.

(B) Anil said to me that they should eat together.

 (C) Anil suggested to me that we should eat together.

(D) Anil suggested to me that they should eat together.

Answers:-

  1. (C) 2. (B)
  2. (A) 4. (C)
  3. (C) 6. (C)
  4. (C) 8. (D)
  5. (C) 10. (C)

Download the above Exercise in PDF (Printable)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.