Reported Speech Rules, Examples and worksheet No.1

By | April 3, 2019

Direct and Indirect Speech sentences are really very helpful to learn English but how to teach direct and indirect speech is a big art and this can be done through direct indirect speech rules and narration rules so we are providing a direct and indirect speech rules chart and some reported speech worksheet and direct indirect speech examples and finally direct and indirect speech quiz which will help you change into indirect speech answer . So you need to go through direct and indirect speech rules pdf and teach and learn narration-

CLICK BELOW

Click here for “Direct Indirect Speech Rules Chart”

EXERCISE -1

Directions: – In the following questions, the sentences have been given in Direct/Indirect Speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct Speech.

  1. She will say, “I am playing football.”

 (A) She will say that I am playing football.

 (B) She will say that she is playing football.

(C) She will say she was playing football.

 (D) She will say that she was playing football.

  1. Ram said, “I always speak the truth.’’

 (A) Ram said I always speak the truth.

 (B) Ram said that he always speaks the truth.

(C) Ram said that he always spoke the truth.

 (D)Ram said that he always had spoken the truth.

  1. He said, “I don’t need this pen.”

(A) He said that he doesn’t need that pen.

(B) He said that he didn’t need this pen.

 (C) He said that he didn’t need that pen.

 (D) He said that I didn’t need that pen.

  1. Ram said, “I am rich.”

 (A) Ram said that I was rich.

 (B) Ram said that he is rich.

(C) Ram said that he is rich.

(D) Ram said that he was rich.

  1. The teacher said, “The sun rises in the cast.”

 (A) The teacher said that the sun rose in the east.

(B) The teacher said that the sun had risen in the east.

 (C) The teacher said that the sun rises in the east.

 (D) The teacher said that the sun risen in the east.

  1. Sohan said to me, “We have won the match.”

(A) Sohan told me we have won the match.

 (B) Sohan told me if they have won the match.

(C) Sohan told me that they had won the match.

 (D) Sohan said to me that they had won the match.

  1. She said to me, “You lost my book.”

(A) She said to me that I lost my book,

 (B) She told me that I lost her book.

(C) She told me that I had lost her book.

 (D) She told me that she had lost my book.

  1. He said to me, “You can take my slate.”

 (A) He said to me that you could take his slate.

(B) He told me that I could take his slate.

 (C) He told me that he could take my slate.

(D) He told me that I could take my slate.

  1. Mohan said, “1 don’t smoke a cigarette.”

(A) Mohan said that he didn’t smoke a cigarette.

(B) Mohan said that I didn’t smoke a cigarette.

(C) Mohan said that he does not smoke a cigarette.

(D) Mohan asked that he does not smoke a cigarette.

  1. The old man said, “God is everywhere.”

 (A) The old man said that God was everywhere.

(B) The old man said that God has been everywhere.

(C) The old man asked that God is everywhere.

(D) The old man said that God is everywhere.

ANSWERS

  1. (B) 2. (C) 
  2. (C) 4. (D)
  3. (C) 6. (C)
  4. (C) 8. (B)
  5. (A) 10. (D)

Download the above Exercise in PDF (Printable)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.