Poem-3 The Voice of the Rain NCERT Solution

By | July 4, 2020

Think it Out

1. There are two voices in the poem. Who do they belong to? Which lines indicate this?

  Ans.   The two voices in the poem are those of the poet and the rain. The poet first asks the question: Who art thou?’ The rain replies in her own voice: ‘I am the Poem of the Earth.’

2. What does the phrase ‘strange to tell’ mean?

 Ans. The poet uses this phrase to express his surprise. He wondered how the rain was able to speak like a human being.

3. There is a parallel drawn between rain and music. Which words indicate this? Explain the similarity between the two.

 Ans. The rain and music have great similarity. The rain calls herself the Poem of the Earth. Both are impalpable. i.e. they cannot be touched as solid things. Both are eternal. Both bring joy and spread beauty on the earth. Both are eternal and musical. “I rise” “I descend” “for song issuing from its birthplace” These words compare the rain with music.

4. How is the cyclic movement of rain brought out in the poem? Compare it Ns ith shat you have learnt in science.

  Ans.   Clouds originate from the earth. Due to the heat of the sun, water vapours rise upwards from rivers, ponds and the sea. They move in the sky but they are essentially water in gaseous form. They take the form of clouds and come down to the earth again in the form of rain. This cyclic movement goes on and on forever. This scientific phenomenon has been explained in a beautiful manner by the poet.

5. Why are the last two lines put within brackets?

Ans. The last two lines have been put within brackets because they explain the extended meaning of the rain. They are not spoken in the rain. It is an observation of the poet as he compares rain to a song. Both rise from their birthplace, give pleasure to others and return to their origin.

6. List the pain of opposites found in the poem.

Ans. day and night, rise and descend; altogether changed and yet the same; reck’d or unreck’d.

Notice the following sentence patterns. Rewrite them in prose.

1.And who art thou? Said I to the soft-falling shower.

Ans I said to the soft-falling shower who she was.

2. I am the Poem of the Earth, said the voice of the rain.

Ans.   The voice of the rain replied that she was the Poem of the Earth.

3. Eternal I rise.

Ans.   I rise eternally.

4. For song—duly with love returns.

Ans.   Because song issuing from its birthplace, after fulfilment and wandering duly returns to the singer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.