Chapter-2 Lost Spring NCERT Solution

By | July 6, 2020

Think-as-you-read Questions

1. What is Saheb looking for in the garbage dumps? Where is he and Si here has he come from?

Ans. Garbage is gold for Saheb. He is looking for a rupee coin in it. Apart from money, he finds other valuable objects from this garbage. He lives at Seemapuri, at the. the periphery of Delhi and his parents migrated from a village in Bangladesh.

2. What explanation does the author offer for the children not wearing footwear?

Ans. Thousands of children in our country belong to the underprivileged classes. They are too poor to afford footwear. But some of them give tradition as an excuse to remain barefoot. But the author thinks it to be just a fake excuse.

3. Is Saheb happy working at the tea-stall? Explain.

Ans.No, Saheb is not happy working, at the tea-stall. Though he is now earning 1800 per month along with two times’ meal, yet he has lost the carefree look at his face. He is no longer his own master and has lost his freedom.

4. What makes the city of Firozabad famous?

Ans. The city of Firozabad is famous for bangles. The bangle making industry of Firozabad is famous all over the world. It is India’s largest glass blowing industry where glass is welded into colourful bangles.

5. Mention the hazards of working in the glass bangles industry.

Ans. The glass bangles industry is a real threat to the health of workers. The workers in these factories work in dingy cells without sufficient air and light and that too with high temperatures. As a result, most of them lose their eyesight and develop lung and brain-related diseases.

6. How is Mukesh’s attitude to his situation different from that of his family?

Ans. Mukesh does not want to compromise with his destiny. He is ambitious and wants to be his own master. He does not want to spend his life making bangles. He wants to do something different. He wants to become a motor mechanic and drive a car.

Understanding the Text

7. What could be some of the reasons for the migration of people from villages to cities?

Ans. The main reason for the migration of people from villages to cities is poverty which is due to unemployment. It has resulted in exploitation. There is no infrastructural development in villages. People have very few opportunities for employment. As a result, they move to cities to earn their livelihood.

8.Would you agree that promises made to the poor children are rarely kept? Why do you think this happens in the incidents narrated in the text?

Ans. Promises made to the poor children are rarely kept. Saheb, along with his family, lives in the vain hope that one day their condition will improve. Saheb believes the author that soon she will open a school and he will go to study there. But such promises never materialise.

9. What forces conspire to keep the workers in the bangles industry of Firozabad in poverty?

Ans. Bangle makers think that it is the only skill they pos. They have a belief that it is the only work they can do as they are born in the community of bangle makers. Moreover, they have fallen into the vicious clutches of the middlemen, politicians, bureaucrats, sahukars and policemen.

Thinking about the Text

10. How, in your opinion, can Mukesh realize his dream?

 Ans. Mukesh wants to be a motor mechanic. This is totally against the family tradition of making bangles. For his family, the very thought of doing something else is daring. So, Mukesh has to be bold and confident to fulfil his dream. He is strong enough to face and withstand the opposition of his family and society. He can do this only by his grit and determination.

11. Why should child labour be eliminated and how?

Ans. Every child has a right to live freely, enjoy his childhood and get an education. Already, there is a law which abolishes child labour. Now it is for the society to implement this law strictly.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.