Class-10 Chapter-1 A TRIUMPH OF SURGERY NCERT Solution

By | October 17, 2020

NCERT TEXTBOOK QUESTIONS SOLVED

Read and Find out (Page 1)

Q1. Why is Mrs Pumphrey worried about Tricki?

Ans. Mrs Pumphrey, the mistress of Tricki, is really worried about her dog. He has grown quite fat and listless. He has lost his appetite. He often vomits and lies down motionless on the carpet. His eyes have become blood-red and rheumy. Naturally, Tricki’s condition is a cause of deep concern for Mrs Pumphrey.

Q2. What does she do to help him? Is she wise in this?

Ans. Being the mistress of Tricki, Mrs Pumphrey is naturally worried about the condition of the dog. She at once calls Dr Herriot telling him that Tricki has lost his appetite and is constantly vomiting. Though she goes on overfeeding the dog, her action is quite natural and expected. After all, Dr Herriot is a famous veterinary surgeon and the dog is in his safe hands.

Q3. Who does ‘I’ refer to in this story?

Ans. ‘I’ refers to Dr James Herriot, a famous veterinary surgeon.

Read and Find out (Page 3)

Q1. No, Is the narrator as rich as Tricki’s mistress?

Ans. No, the famous surgeon doesn’t seem to be as rich as Tricki’s mistress.

Q2. How does he treat the dog?

Ans. Dr Herriot realises that the only fault of Tricki is his greed for food. He simply can’t refuse any food. Dr Herriot keeps the dog under his own observation. He doesn’t give him any medicine. For two days, he gives no food to him except for plenty of water. After three days, Tricki starts developing signs of recovery. Within a fortnight, the dog is completely cured and handed over to his mistress.

Q3. Why is he tempted to keep Tricki on as a permanent guest?

Ans. Dr James Herriot is tempted to keep Tricki on as a permanent guest. Mrs Pumphrey, the mistress of Tricki, is quite a rich and resourceful woman. The days he spends in treating Tricki, are days of deep content. She sends all the delicacies and drinks for breakfast. Fresh eggs, wine and brandy are served quite liberally. Naturally, it is a temptation to keep Tricki as a permanent guest.

Q4. Why does Mrs Pumphrey think the dog’s recovery is “A triumph of Surgery”?

Ans. Tricki is in a miserable condition. He has become hugely fat, loses his appetite, vomits quite often and lays motionless panting on the carpet. Saving such a dog is nothing less than a miracle for the mistress of Tricki. Naturally, she gratefully thanks the doctor and calls his feat “A triumph of Surgery!”

Think About It (Page 6)

Q1. What kind of a person do you think the narrator, a veterinary surgeon, is? Would you say he is tactful as well as full of common sense?

Ans. Dr James Herriot is a famous veterinary surgeon. He is very sensible, practical but genuinely concerned about Tricki. He is really worried about his miserable condition. He is tactful as well as full of common sense. He doesn’t give him any medical treatment. He knows that the only fault of Tricki is his greed for food. So, he gives him no food but plenty of water. And, his tactfulness and common sense help in curing the dog.

Q2. Do you think Trial was happy to go home? What do you think will happen now?

Ans. Tricki was completely cured. He was now a totally transformed animal. He was flexible and hard-muscled. Naturally, he was happy to go home. The moment he saw his mistress, Mrs Pumphrey, he took a tremendous leap and sailed into her lap. Now, he would run around the garden joining the friendly barkings of his fellow dogs.

Q3. Do you think this is a real-life episode or mere fiction? Or is it a mixture of both?

Ans. The story ‘A Triumph of Surgery’ seems to be a real-life episode. It doesn’t look like merely a fictional episode. There are such rich ladies like Mrs Pumphrey, who is so much devoted to their pet dogs. They pamper their pet dogs by overfeeding them and not giving them the necessary exercise. However, pampering Tricki with fresh eggs, wine and brandy seem rather a little exaggerated and even silly.

Talk About it (Page 7)

Q1. This episode describes the silly behaviour of a rich woman who is foolishly indulgent, perhaps because she is lonely. Do you think such people are merely silly, or can their actions cause harm to others?

Ans. Mrs Pumphrey seems to be a lonely woman. It is quite natural that she should keep a pet dog. She treats Tricki as a mother treats her child. But her overindulgence looks silly and exaggerated. Her silly overindulgence hurts the dog. His greed for food and Mrs Pumphrey’s liberal supplies of delicacies, make him hugely fat. He loses appetite and vomits quite often.

Q2. Do you think there are also parents like Mrs Pumphrey?

Ans. Yes, there are parents like Mrs Pumphrey. There is no dearth of indulgent parents who pamper their children. Their silly and overindulgent behaviour spoils their children in the same way as Mrs Pumphrey pampers Tricki. This indulgence and pampering only make children obese and dullards.

Q3. What would you have done if you were: (i) a member of the staff in Mrs Pumphrey’s household, (ii) a neighbour? What would your life have been like, in general?

Ans. (i) If I had been a member of the staff in Mrs Pumphrey’s household, I would have suggested her the same things as were done by Dr Herriot. I would have suggested her cutting down Tricki’s diet and give him some exercise.

(ii) Being a neighbour of such an overindulgent and silly woman would not have been very easy and comfortable. Perhaps, she and her pampered dogs would have been a nuisance.

 Q4. What would you have done if you were in the narrator’s place?

Ans. If I had been in the narrator’s place, I would have behaved in the same way as he had done. I would have realised soon that Tricki’s main fault had been his greed for food. Not giving him any solid food for a few days and giving him plenty of exercises would have brought him in proper shape. I would have thus transformed him into a flexible and hard-muscled dog.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.