Class- 10 Chapter-1 A Triumph of Surgery- Extra Questions and Notes

By | October 17, 2020

Download A Triumph of Surgery work sheet pdf and other study material as the lesson A Triumph of Surgery is well explained through Introduction, Message from A Triumph of Surgery, A Triumph of Surgery theme, Title, Characters of the chapter A Triumph of Surgery, Summary in English of A Triumph of Surgery, Summary in Hindi of the chapter A Triumph of Surgery, Word meanings, Complete lesson in Hindi, Extracts, A Triumph of Surgery questions and answers, Long answers, Short answers, Very short Answers, MCQs in the lesson A Triumph of Surgery and much more absolutely free.

Extra Questions, Notes, Assignment and study material for Class 10th as Per Latest CBSE Syllabus

Chapter- 1 English Language and Literature- Footprints without Feet (Latest 2018-19)

­­­­ A Triumph of Surgery

By James Herriot  

About the Author- James Herriot                     

James Herriot – A Short Biography

About the Author

                                                                                                                                          

James Alfred Wight (Herriot) was an English veterinary surgeon and writer. He was born on 3 October 1916 in Sunderland, England. James Herriot was his pen name. Being a noted veterinary surgeon, he utilised his vast experience in writing stories about animals. He wrote a series of books of stories about animals and their masters. James Alfred Wight (James Herriot) died on 23 February 1995, at the age of 78.

Introduction of the lesson- A Triumph of Surgery

INTRODUCTION

James Herriot was a vet surgeon. He had many great experiences of curing pet dogs and cats. He has given a very interesting and touching expression of his experiences. In this lesson, he has given the description of a dog’s disease. Mrs Pumphrey’s dog Tricki was seriously ill. James Herriot treated the dog without medicine of surgery.

Plot/ Theme / Central Idea of the Lesson/ Literary Analysis of A Triumph of Surgery/ Main Idea

The theme of the Story

The story ‘A Triumph of Surgery’ revolves around an ill dog named Tricki and his mistress, Mrs Pumphrey. The dog was hugely fat. His eyes were blood-red and rheumy. Mrs Pumphrey gave her malt, cod-liver oil and bowl of Horlicks. Still, Tricki had no energy. The doctor advised her to cut down on sweet things. Tricki left eating and kept vomiting. He was to be hospitalised. The doctor gave Tricki nothing to eat for the first two days except water. On the third day, there were signs of improvement. He started taking food properly. The doctor didn’t give him any medical treatment. Tricki used to run around and play with the other dogs cheerfully. Soon, he recovered completely. Mrs Pumphrey continued enquiring about Tricki on phone. When she came to collect the dog, tears were shining in her eyes. She called this magical recovery: ‘A Triumph of Surgery’.

Important Word-Meanings of difficult words from the lesson- A Triumph of Surgery

WORD-MEANINGS

[PAGE 1] Pulled up = stopped , (रोक दी) shocked = sudden attack  (अचानक आघात पंहुचा ),hugely = excessive(अत्यधिक ) ,bloated = swollen(फूला हुआ  )  bloodshot = red coloured (लाल रंग का )  , sausage = unbaked meat (कवाब ) ,stared = to look with fixed eyes(घूरना )  ,lolled = hanged out the tongue (लपकना) ,listless = careless (असावधान )  ,malnutrition = lack of proper diet (कुपोषढ़)  , malt = barley(जौ)  ,rheumy = a body disease  (गाठिआग्रस्त),relent = to feel sorry(पछिताना )  ,tackle = to seize (पकड़ना ,सुलझाने का प्रयास करना ) , wondered = surprised (हैरान होना ),mentioned = referred(बताना )  ,lumbago = backache (कमर दर्द (कटिवात ) 

 [PAGE 2] Severe .= hard, (कठोर)   strict = hard (कठोर ),wrung = twisted (मरोड़ना )  ,set off = started (चल दिया ),determined = with a set mind(डरः निश्चय के साथ )  ,regime = rule (नियम ) ,immediately = just then (तुरंत ),concern = anxict(चिंता )  ,tottering= staggering (लड़खड़ाना ),wardrobe = cupboard (अलमारी )  ,drooping = hanging down (झुकना )  ,harness = ornamental clothes  (साज-सज्जा के वस्त्र ), distraught = upset (परेशान ) ,bouts = fits  (बार -बार होना ), panting = gasping (हाफना ) ,swooned = fainted  (वेहोश हो जाना ), Pine = to lament  (विलाप करना )

[PAGE 3] Wailings = moanings (कराहते)  ,marched out = walked out  (बाहर चले जाना ),wrapped = covered (लिपटा हुआ )  ,pith roused = awoke  ( जगा दिया ),With maids = lady servants; (नौकरानियाँ ) stuff = things (वस्तुऍ)  ,glanced = gave a rapid look (सरसरी नजर से देखना )  , pathetic = full of pity  (करूद्धजनक  ),gasping = panting (हाँफते हुए)  ,wag = shake(हिलाना)  ,surgery = operation (शल्य -चिकित्शा )  ,surged = crowded  (उमड़ पढ़ना ),carpet = fabric for covering the floor (कालीन)  sniffing = breathing through nose  (सूघना),ignored = overlooked  (अबहेलना करना ), made up = prepared  (तैयार किया ),kept an eye = observed  (नजर रखना ), whimper = mutering [(रिरियाना  (कम आवाज में रोना )], engulfed = encircled (घिरा हुआ ),greyhound = hunter dog  (स्लेटी रंग का कुत्ता ),slightly = a little bit, (थोड़ा सा )  slopped = spilled(छलकाना ) ,

[PAGE 4] Jostling = pushing (धकेलना ),rapid = fast (तीब्र )  ,scrimmages = fight (झगड़ा )  ,tramped = crushed  (कुचलना ),squashed = defeated  (पराजित हुआ ),accepted = approved  (स्युईकार किया ),gang = group (समूह )  ,crew = group  (दल), hovered = hung over  (मड़राना),anxiously = curiously  (उत्सुकतापूर्वक ),bulletins = news  (समाचार ),dodged = avoided (टालना )  ,convalescing = gaining health  (स्यास्थ्य लाभ होना ),dawn on = to appear (प्रकट होना )  ,ceremonial = festival  (ऊत्सव), occasion= opportunity  (अवसर )

[PAGE 5] Constitution = physical structure  (शारीरिक ढांचा ), inhaled = to breath through nose (भांप लेना )  ,reverently = with respect (सम्मान पूर्वक ) ,sustained = maintained (बनाए रखना ),temptation = attraction (आकर्षड़),gleaming = shining   (चमकदार ),chauffeur = driver (चालक )  ,interior = inner (अंदर )  ,clasped = seized firmly  (कसकर पकड़ना ), hurtling = running with speed  (तेज़ी से भागना ), flapping=waving(फड़फड़ाना ),transformed = changed (परिवर्तित होना ),lithe = elastic (लचीला ),passage = sideway (गलियारा )

[PAGE 6] Tremendous = huge (विशाल )  ,leap = jump (कूदना )  ,startled = surprised(हैरान )  ,chauffeur = a motor car driver (चालक)

Summary in English-  A Triumph of Surgery

DETAILED SUMMARY

Cstricki was a small dog. His mistress Pumphrey pampered him very much. She overfed him. She gave him food, rich with fats. Tricki never refused food anytime. He was always greedy for food. He liked cream cakes and biscuits very much. Mrs Pumphrey gave him cod-liver oil and Horlicks. She gave him wine to drink.

This all made Tricki like a bloated sausage. He became very lazy. He became uninterested in things. He kept lying all day on the carpet. He had some bouts of vomiting. Mrs Pumphrey thought that he was seriously ill. She called Mr James Herriot who was a vet surgeon.

Mr Herriot expected that to happen. He knew that Tricki was suffering because of overeating. He had already made his plans. He took a firm line. He said that Tricki must be admitted in the hospital for a fortnight. This suggestion made Mrs Pumphrey almost swooned. She thought that Tricki could not live even a single day without seeing his mistress. But Mr Herriot wrapped him in a blanket, took him out of the house and put him in his car.

The departure of Tricki was very pathetic. All the house was aroused. The maids were putting Tricki’s things in the car. Everyone was in tears. The doctor took the dog away in his car to the surgery.

When Herriot reached his home, the household dogs surrounded him. They sniffed Tricki and showed no interest in him. Till two days Herriot did not give him anything to eat. He gave him a lot of water to drink. Then the doctor started giving him some light food. He gave him no medicine. After two days Tricki had started taking interest in his surrounding.

He mixed up with other dogs. It enjoyed being rolled over. He became a member of the gang. At home, he had almost no exercise but at the surgery, he had a lot of exercises and fun. Controlled diet and activities made him active.

Mrs Pumphrey remained anxious about Tricki’s health. The doctor told him that he was better and was convalescing. This made her think that he had gone through some surgery. So she sent daily two dozen fresh round eggs, wine and brandy for him—so that he might recover soon. But the doctor did not give those things to him because he really did not need this type of diet.

The doctor and his partners enjoyed these eggs, wine and brandy. After a fortnight Mrs Pumphrey came to collect Tricki. She was tense and worried. She did not hope that he was all right. But when the doctor brought Tricki, he jumped at once into Mrs Pumphrey’s arms. She was surprised to see all this. She said that it was a ‘Victory of Surgery.’

DETAILED SUMMARY (2) :-

1. The Doctor Worried: The doctor, James Herriot, is really worried. Tricki had become very fat. He looks like a bloated sausage. His eyes are red and rheumy. Mrs Pumphrey is the mistress of the dog. She has given him malt and cod-liver oil and a bowl of Horlicks every night. But nothing works.

2. James Herriot Advises Mrs Pumphrey: James Herriot realises that Tricki’s only fault was greed for food. Dr James Herriot advises Mrs Pumphrey that she must cut Tricki’s food right down. She must give the dog some exercise. She must keep him on a very strict diet. Otherwise, he will fall ill.

3. Tricki Falls Ill: Within a few days, Dr Herriot receives a call from Mrs Pumphrey. She tells him that Tricki doesn’t eat and has bouts of vomiting. He only lies down on the rug panting. The doctor advises her that Tricki needs to be hospitalized for a fortnight. He is to be kept under observation.

4. Tricki at Hospital: At the Surgery, the household dogs surge around Tricki. He sees them lying motionless. A bed for Tricki is made in a warm loose box. For two days, no food is given to him but plenty of water. On the second day, he starts taking some interest in his surroundings. On the third day, he begins to whimper when he hears the dog in the yard. Tricki starts taking a walk around the bowls licking casually inside one or two of them.

5. Rapid Progress: Tricki’s progress is rapid. He has no medical treatment of any kind. He runs about the dogs joining their friend-ly barkings. He starts fighting for his share of food and hunts rats at night. Dr Herriot tells Mrs Pumphrey that Tricki is not in danger and recovering rapidly. Mrs Pumphrey starts bringing eggs, two dozen at a time to build up his strength. Wine and brandy are given to improve Tricki’s constitution. The doctor informs that Tricki has recovered and Mrs Pumphrey can collect him.

6. Grateful Mrs Pumphrey: Within two weeks, Tricki has been transformed into a flexible, hard-muscled animal. He is stretching out in great bounds. When Tricki sees his mistress, he leaps and sails into her lap. As the car moves away, Mrs Pumphrey leans out of the window. Her lips tremble and tears shine in her eyes. She says, “Oh, Mr Herriot, how can I ever thank you? This is a triumph of surgery!”

 Main Points of the Story

  1. Dr Herriot was really worried to sec the dog, Tricki.
  2. He was very fat, his eyes were red and rheumy.
  3. Mrs Pumphrey, the mistress of Tricki had been giving him malt, cod-liver oil and a bowl of Horlicks every night.
  4. Dr Herriot found that the only fault of Tricki was his greed for food.
  5. The doctor advised Mrs Pumphrey to cut down his food rightly and give him exercise daily.
  6. Within a few days, the doctor received a call from Mrs Pumphrey.
  7. Tricki was not eating anything and was vomiting again and again.
  8. He lay down panting and didn’t go for a walk.
  9. Dr Herriot suggested Mrs Pumphrey that Tricki must be hospitalised for about a fortnight.
  10. The poor lady almost fainted but at last Tricki was taken to the hospital.
  11. At the Surgery, the household dogs surged around Dr Herriot, and Tricki looked silently at them lying motionless on the carpet.
  12. For two days, Dr Herriot kept an eye on Tricki and gave him no food but plenty of water.
  13. Next day, the doctor was pleased to see Tricki jostling his way to his food bowl.
  14. No medical treatment was given to Tricki.
  15. Tricki’s progress was rapid and he started running about the dogs joining in their friendly barkings.
  16. Dr Herriot informed Mrs Pumphrey that Tricki was out of danger and was recovering rapidly.
  17. Mrs Pumphrey was excited to hear the news and started bringing fresh eggs to build his strength.
  18. Even wine and brandy were given to improve Tricki’s constitution.
  19. One day, Dr Herriot phoned Mrs Pumphrey that Tricki had recovered and she could take him home.
  20. Within two weeks, Tricki had been transformed into a flexible and hard-muscled animal.
  21. When he saw his mistress, Mrs Pumphrey, he leapt and reached to her lap.
  22. Mrs Pumphrey thanked Dr Herriot. Her eyes were wet and lips trembled.
  23. She called Tricki’s recovery “A triumph of Surgery!”

Summary in Hindi –  A Triumph of Surgery

SUMMARY IN HINDI

ट्रिकी का एक छोटा कुत्ता था उसकी मालकिन पम्फ्रे उसे बहुत लाढ़ -प्यार करती थी बह उसे ज़रूरत से ज्यादा भोजन खिलाती थी बह उसे वसा से भरपूर भोजन देती थी ट्रिकी किसी भी समय भोजन से इंकार नहीं करता था उसे सदा भोजन का लालच था उसे क्रीम बाले केक और बिस्कुट बहुत प्रिये थे श्रीमती पम्फ्रे उसे कॉड मछली के जिगर का तेल और हॉर्लिक्स देती थी बह उसे पीने के लिए शराब भी देती थी

इन सभी चीजों से ट्रिकी फूले हुए कबाब की भाती हो गया बह बहुत सुस्त हो गया उसे चीजों में रूचि नहीं रही  बह सारा दिन कालीन पर पढ़ा रहता था उसे अभी कुछ उलटिआ भी हुई थी श्रीमती पंपरे ने सोचा कि बह गंभीर रूप से बीमार है उसने श्रीमान जेम्स हीरियट को बुलाया जोकि एक पशु चिकित्सक थे

श्रीमान हीरियेट जानते थे कि ऐसा ही होगा उन्हें मालूम था कि ट्रिकी अधिक भोजन खाने से पीड़ित हो रहा था उसने पहले से अपनी योजनाय बना रखी थी उसने एक कठोर ड्रास्टिकोडः अपनाया उसने कहा कि एक ट्रिकी को पखबाड़े (दो शाप्ताह) के लिए अस्पताल में भर्ती करना पढ़ेगा इस सुझाव से श्री मति पम्फ्रे लगभग बेहोश सी हो गयी उसने सोचा कि ट्रिकी एक दिन के लिए भी  अपनी  मालकिन को देखे बिना ज़िंदा  नहीं  रह  सकता था लेकिन श्री मान हीरियट उसे कंबल में लपेटकर घर से बाहर ले आया और उसे अपनी कार में डाल दिया

ट्रिकी का प्रश्थान बहुत काररधाजनक था सारे घर को जगा दिया था नोकरानिआ ट्रिकी की चीजों को कार में डाल रही थी प्रत्येक की आँखों में आंसू थे डॉक्टर कुत्ते को अपनी कार में डालकर अपने शलय चिकित्सक कछ में ले आया

जब हीरियट अपने घर पंहुचा घर के कुत्तो ने उसे घेर लिया  उन्होने ट्रिकी को सूँघा और उसमे कोई रूचि नहीं दिखलाई दो दिनों तक हीरियट ने उसे खाने के लिए कुछ नहीं दिया उसने उसे बहुत सारा पानी नहीं पिलाया तब डॉक्टर ने उसे कुछ हल्का भोजन देना शुरू कर दिया उसने उसे कोई दवाई नहीं दी दो दिनों बाद ट्रिकी ने अपने आस पास की चीजों में रूचि लेनी शुरू कर दी

बह दूसरे कुत्तो के साथ मिल गया बह लुढ़काय जाने का आनंद लेता था बह समूह (टोली ) का सदस्य बन गया घर पर बह बिल्कुल व्यायाम नहीं करता था लेकिन चिक्तसा कच्छ में बह खूब व्यायाम और मजाक करता था नियंत्रित आहार और उसकी गतिविधिओ ने उसे चुस्त बना दिया

श्री मती पम्फ्रे टिर्की के समाचार के बारे में बहुत चिंतित रहती थी डॉक्टर ने उसे बताया कि बह पहले से ठीक है और स्यष्ठाय लाभ कर रहा है इससे उसने सोचा कि शायद टिर्की की शल्य -चिकित्शा हुई होगी इसलिए उसने टिर्की के लिए प्रीतिदिन दो दर्जन ताज़ा गोल अंडे,शराब और ब्रांडी भेजनी शुरू कर दी ताकि बह जल्दी ठीक -ठाक हो जाय लेकिन डॉक्टर ने ये चीजे उसे नहीं दी क्योकि उसे वास्तव में इन चीजों की आवश्यकता नहीं थी डॉक्टर और उसके साझीदारों ने अंडो,शराब और ब्रांडी का आनंद लिया

एक पखवाड़े के बाद श्री मती पम्फ्रे टिर्की को लेने के लिए आयी बह तनाव और चिंता में थी उसे आशा नहीं थी कि बह ठीक- ठाक है लेकिन जब डॉक्टर टिर्की को लेकर आया तो बह एकदम कूदकर श्री मती पम्फ्रे की बाँहों में चला गया बह यह सब कुछ देखकर हैरान थी उसने कहा कि यह शल्य चिकित्शा कि विजय थी

ENRICH YOUR VOCABULARY

PAGE 1:-

Pulled up— stopped Hugely— very much, Bloated— swollen, Sausage— a mixture of finely chopped and cooked meat, Bloodshot— Full of red lines, Rheumy— wet (eyes), Stared— looked intently, Ahead— forward, Hastened—quickened, Listless— lifeless, Malnutrition— lack of good diet or food, Malt— a gram, barley, Cod-liver Oil— oil of fish, Bowl—A bit— a little, Relent— soften, Bear— tolerate, Mentioned— described, Lumbago— backache,

PAGE 2:-

Sound(here) appear, Severe— harsh, hard, Strict diet(here) food or diet as prescribed, Set off— started, Determined— firm, Regime— rules (regarding food Concern— worry, Tottering along— staggering, Wardrobe—a cupboard, Struggled on— not walked easily, Drooping— hanging, Harness— leather strap, Distraught— upset, Bouts— fits, Vomiting— seal Rug— blanket of thick  Panting— breathing with difficulty, Hospitalised— admitted to a hospital, Fortnight— a period of 15 days Observation on— under care, Swooned— fainted, Delay— loss of time,

PAGE 3:-

Wailings— moanings, Wrapped— covered, Entire— complete, Roused— stood up, Rushed in— came running in Supper— last meal of the day, Despairing— full of disappointment, Glanced down— looked down, Pathetic—pitiable, Gasping— panting, Wag— move, Surged— gathered around, Pack— group, Motionless— silent, Sniffing— smelling with nose, Plenty— a lot of, Whimper— to whine, to cry in pain, Trotted out— moved out, Immediately— at once, Engulfed— surrounded by, Greyhound— hunting dog, Inspecting— checking, Slightly— a little, etc  Slopped— spilled, Rush— crowd, Liable— likely to face,

PAGE 4:-

Licking— swooping with tongue, Casually(here) not regularly, Jostling— pulling, Rapid— fast, Treatment— cure, Scrimmages— fights, Tramped on— crushed Squashed— damaged, Gang— group, Unlikely— different, Shaggy— drooping rough hair, Crew— group, Hovered— hung over, Anxiously— worrying, Bulletins— news (medical), Dodged— avoided, Convalescing— recovering, Rapidly— quickly, Dawn— realised, begin to be understood, Enrich— make rich, Ceremonial occasion— time for some celebration,

PAGE 5:-

Edge— effect, Constitution— body structure  Inhaled— breathed in; Reverently— respectfully, Content-satisfaction, Sustained— maintained, Luxuriously— with luxury, Temptation— attraction Recovered— cured fully Gleaming— shining, Black metal— black car, Chauffeur— driver, Sett, Make out— understand, Interior— inside, Clasped— joined together tightly, Mass— crowd, Hurtling— running fast, Midst— in the middle, Flapping—waving, Transformed— changed, Litilie- flexible, elastic, Stretching out- spreading Bounds— jumps,

PAGE 6 :-

Tremendous- huge, Leap— jump Sailed— ran fast, Startled— amazed, Defend— protect, Swarmed – climbed  Leaned out— bent her head out, Triumph- victory,

Main Characters of the Story- A Triumph of Surgery

Character Sketch

1.Mrs Pumphrey: Mrs Pumphrey is a fabulously rich and resourceful lady with a large number of servants and maids. She is passionately attached to her little pet dog, Tricki. She is much worried about Tricki’s miserable condition. Tricki had become hugely fat and listless. She thinks Tricki to be suffering from malnutrition. So, she starts giving Tricki malt, cod-liver oil and a bowl of Horlicks every night. The doctor knew that Tricki’s only fault was his greed for food. He advises Mrs Pumphrey to cut down food and sweets for Tricki. For Mrs Pumphrey, it was very difficult because she pampers Tricki like a spoiled child.

Mrs Pumphrey is impractical but very compassionate and caring. She and her staff arrange all comforts, beds, cushions and toys for Tricki. She constantly enquires about his health from Dr Herriot. She gratefully thanks Dr Herriot for saving Tricki’s life and calls it “A triumph of Surgery.”

2. Tricki: Tricki is a small dog. The only fault of Tricki is his greed for food. Overfeeding of sweets, cakes and chocolates make Tricki hugely fat. He becomes rheumy and listless. His tongue lolls from his jaws.

The doctor advises Mrs Pumphrey to keep Tricki on a very strict diet and give him plenty of exercises. Tricki becomes a victim of overindulgence and overfeeding. Dr Herriot’s instructions are ignored. Tricki loses appetite and starts vomiting. Dr Herriot suggests Mrs Pumphrey that Tricki be hospitalised under his observation for a fortnight. Tricki’s recovery is amazingly rapid. He is not given food but plenty of water. After a few days, Tricki starts taking an interest in his surroundings. He is transformed into a flexible and hard-muscled dog. Tricki shows his love for his mistress by jumping onto her lap when she comes to collect him.

3. Dr James Herriot: Dr James Herriot, no doubt, is a competent veterinary surgeon. He is really worried about Tricki. He understands that the real fault of the dog is his greed for food. Dr Herriot instructs Mrs Pumphrey to keep Tricki on a very strict diet.

Dr James Herriot is practical and pragmatic. He doesn’t give any medical treatment to the dog. He feeds the dog with only water. His method works. The grateful mistress thanks Dr Herriot Sil and calls his feat “A triumph of Surgery!” Dr James is clever enough to enjoy the best of both the worlds. He is tempted to keep Tricki as a permanent guest. It was a happy period for Dr Herriot and his friends. He used to enjoy eggs for breakfast and wine and brandy for lunch.

Following is the complete question bank for A Triumph of Surgery

 A Triumph of Surgery Extra Questions and Answers

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS/ Quiz- A Triumph of Surgery

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

1.What was the name of Mrs Pumphrey’s dog?

(A) Ben                                                                  (B) Tommy

(C) Tricki                                                               (D) Jonny

 Ans. (C) Tricki

2. Who was Mrs Pumphrey worried about?

 (A) herself                                                         (B) her maid-servant

(C) her dog Tricki                                              (D) her son

Ans. (C) her dog Tricki

3. Tricki falls ill because

 (A) he met an accident                                 (B) of bad weather

(C) he did not get proper food to eat      (D) his mistress overfed him

Ans. (D) his mistress overfed him

4. How did ‘hick; look?

(A) very thin                                                       (B) like a bloated sausage

(C) very smart                                                   (D) always ready to run

 Ans. (B) like a bloated sausage

5. When Tricki was seriously ill, who did Mrs Pumphrey make a frantic call?

 (A) to her son                                                   (B) to her husband

(C) to a vet doctor Mr Herriot                     (D) to her maid-servant

Ans. (C) to a vet doctor Mr Herriot

6. Where did Mr Herriot take Tricki?

 (A) to his clinic                                                  (B) to Mrs Pumphrey’s house

(C) to a public hospital for vets                   (D) nowhere

Ans. (A) to his clinic

7. When Mr Herriot took Tricki to his clinic, Mrs Pumphrey was :

(A) happy                                                            (B) excited

(C) wailing                                                           (D) thanking the doctor

Ans. (C) wailing

8. What did the doctor give Tricki at his clinic?

(A)  many injections                                        (B) medicines

(C) no food for two days                               (D) only milk and chocolate

 Ans. (C) no food for two days

9. The dogs at the clinic took no interest in Tricki because he was :

(A) dull and boring                                           (B) not of their race

 (C) of small size                                                (D) more powerful than them

Ans. (A) dull and boring

10. “I think I know a cure for you.” Who is ‘I’?

 (A) Mrs Pumphrey                                         (B) Mrs Pumphrey’s husband

 (C) Mr Herriot                                                   (D) Mrs Pumphrey’s servant

 Ans. (C) Mr Herriot

11. “I think I know a cure for you.” What is the ‘cure’?

 (A) controlling Tricki’s diet                           (B) giving him a surgery

 (C) giving injections                                        (D) keeping under observation

Ans. (A) controlling Tricki’s diet

12. What did Mrs Pumphrey think her dog is suffering from?

(A) fever                                                              (B) malnutrition

(C) stomach pain                                              (D) footsore

 Ans. (B) malnutrition

13. What was Tricki’s real disease?

 (A) stomach pain                                             (B) vomiting due to over-feeding

 (C) cholera                                                         (D) fever

 Ans. (B) vomiting due to over-feeding

14. Mrs Pumphrey was a very…….. Lady.

 (A) miser                                                            (B) poor

(C) cruel                                                               (D) rich

Ans. (D) rich

15. At his surgery, the doctor gave Tricki no food for ……….. days.

(A) two                                                                (B) three

(C) four                                                                (D) five

Ans. (A) two

16. What was Tricki’s main fault?

 (A) fatness                                                         (B) inactivity

 (C) laziness                                                        (D) greed

Ans. (D) greed

Read the extracts given below carefully and answers the questions that follow:

1. When I opened the door, Tricky trotted out and was immediately engulfed by Joe, the greyhound, and his friends. After rolling him over and thoroughly inspecting him, the dogs moved off down the garden. Tricky followed them, rolling slightly with his surplus fat.

(a) What happened when the door was opened?

(b) What did they do?

 (c) Who is ‘I’ in these lines?

(d) Where did the dogs go after inspecting Tricky?

Ans. (a) When the door was opened, Tricky went out of it.

(b) They rolled him over, inspected him and then moved off.

(c) Mrs Humphrey.

(d) The dogs moved off down the garden.

2. Tears showed in her eyes. Her lips trembled ————-“

how can I ever thank you? This is a triumph of surgery!”

 (a) Who was the lady grateful to and why?

(b) What was the ‘triumph of surgery’?

(c) Why does Mrs Humphrey think the dog’s recovery is ‘A Triumph of Surgery’?

(d) Why were tears in her eyes?

 Ans. (a) The lady was grateful to the doctor because he had helped Tricky to lose weight.

(b) The dog’s recovery is the triumph of surgery.

(c) Before admitting to the hospital, Tricky was in a bad shape. But after recovery, he was looking strong, healthy and active.

(d) Mrs Humphrey was very happy and sentimental to see Tricky recovered, looking strong, healthy and active.

3. I tried to sound severe: “Now I really mean this. If you don’t cut his food right down and give him more exercise he is going to be really ill. You must harden your heart and keep him on a very strict diet.”

 (a) Who is ‘I’ referred to; and how does he sound?

(b) What was his advice?

(c) Who is talking to whom? Why?

(d) How can he be healthy? What are the suggestions?

Ans. (a) ‘I’ is Dr Herriot. He was very angry with Mrs Humphrey for not following his advice.

(b) He had asked Mrs Humphrey to reduce Trick’s diet and to make him do some exercise.

 (c) Dr Herriot is talking to Mrs Humphrey. He says this because of Trick’s ill-health and bloated look.

(d) Vicki’s food had to be cut down, and he needed a lot of exercises,

4. Mrs Humphrey hastened to explain, “He was so listless, Mr. o. aver no energy. I thought, he must be suffering from malnutrition, lots some little extras between meals to build him up, some malt and of Hotlinks at night to make him sleep-nothing much really.”

(a) Identify ‘he’ in the above extract.

(b) Why was he overfed?

 (c) Who was Mr Herriot?

 (d) Why did Mrs Humphrey seem Tricky suffering from malnutrition?

Ans. (a) ‘He’ is Tricky, the pet dog.

 (b) He was overfed in order to give him some energy.

 (c) Mr Herriot was a veterinary surgeon.

(d) According to Mrs Humphrey, Tricky was very weak and seemed to have no energy’

5. I had made my plans in advance. The only way was to get Tricky out of the house for a period. I suggested that he be hospitalized for about a fortnight to be kept under observation.

(a) Identify ‘I’ in the above extract.

(b) What was his concern?

(c) Who did the speaker suggest to?

(d) What kind of a person do you think the narrator is?

 Ans. (a) ‘I’ is Dr Herriot.

(b) He was concerned about Trick’s health.

 (c) Mrs Humphrey

(d) The narrator, Mr Herriot, a veterinary surgeon is an understanding, wise and tactful person. He is full of common sense.

6. They were days of deep content, starting well with the extra egg in the morning, improved and sustained by the midday wine and finishing luxuriously around the fire with the brandy.

(a) Who is referred to in the above lines?

(b) What is the tone of the lines?

 (c) What do you think this episode describes the silly behaviour of a rich woman who 1 is foolishly indulgent?

(d) Why does Mr Herriot feel deep contentment?

Ans. (a) Mrs Humphrey and her dog Tricky.

(b) She was contented and happy in those days and now remembering the hi, feels sad.

(c) Yes, it ridicules the pompous nature of the rich. In fact, for emotional satisfaction, Mrs Humphrey bestows all her love and care on Tricky.

(d) After hearing the news of Trick’s recovery, Mrs Humphrey started sending eggs, wine and brandy to give him extra strength. Mr Herriot and his friends started feasting, on them. They enjoyed and felt contentment.

Short Answer Type Important Questions

Answer the following questions in 30-40 words:

1. What makes you know that Mrs Humphrey was a rich lady?

 Ans. Mrs Humphrey was a wealthy lady as she had many servants and maids also had a pet. She used to feed her pet with a lot of dishes, sweets and snacks. Moreover, she had a separate room and wardrobe for her pet. All these things show that she was a rich lady.

2. Why did Mrs Humphrey call the doctor?

Or

Why did Mrs Humphrey take Tricky to the doctor?

 Ans. Tricky was not eating anything for the past few days. He had refused even dishes and had bouts of vomiting. Moreover, he was spending his time lying on a rug; panting-He was not going for walks. All these symptoms forced Mrs Humphrey to visit the doctor.

3. How does Dr Herriot treat Tricky?

 Ans. Dr Herriot cut down Trick’s food and made him exercise. For the first three days jibs not give him food but only water. He did not give any medicinal treatment but made him all day with the dogs. He discovered the joys of being bowled over, tramped on and sq He enjoyed a lot along with his recovery.

4. Why were the household dogs not interested in Tricky initially?

Ans. Tricky was a newcomer in the house. Moreover, Tricky was very lethargic to play with them He was not comfortable there. But after a few days, Tricky started enjoying with them. He discovered the joys of being bowled over, tramped on and squashed every few minutes. He became an accepted member of the gang,

5. Why was Dr Herriot confident that Tricky will be in hospital soon?

 Ans. Tricky was tottering slowly in the house. He was not eating anything, not even his favourite dishes and besides, he had bouts of vomiting. Dr Herriot was sure that if his food was not cut down and more exercise was not given to him, he would be really ill soon.

6. Why was the entire staff of Mrs Humphrey at work while Tricky was going to the hospital?

Ans. Tricky was Mrs Humphrey’s beloved dog, and when he was going to the hospital, the entire staff got to work. His day and night beds, favourite cushions, toys and rubber rings, and food bowls were loaded into the narrator’s car by them.

7. What was the cause of Trick’s ailment?

Or

 What was the main cause of `Trick’s ill-health’?

 Ans. Tricky was overfed by Mrs Humphrey. He became hugely fat and inactive. He was pampered with a lot of cream cakes, chocolates and Hotlinks. This was the main cause of his illness.

8. Why did Mr Herriot ask Mrs Humphrey to admit Tricky in a hospital?

 Ans. Dr Herriot asked Mrs Humphrey to admit Tricky in a hospital because instead of cutting down upon his food and making him exercise, she was pampering him.

9. Why did Mrs Humphrey treat Tricky in a special way?

 Ans. Mrs Humphrey was an extremely rich lady but was foolishly indulgent in pampering her dog, Tricky. She served him with cream cakes, chocolates and cod-liver oil. She did so because she treated Tricky like her son.

10. Why was Dr Herriot worried about Tricky?

Ans. Dr Herriot was worried about Tricky because he had become hugely fat and inactive. He suggested to Mrs Humphrey to cut down his food and give him some exercise but she was reluctant to do so.

11. Why was Tricky sent to the hospital?

 Ans. Tricky had become sluggish as he had grown so fast that it became difficult for him to walk. He started panting all the time, kept on vomiting and stopped eating. He seemed very ill so he was hospitalized.

Q.12. What was Mrs Pumphrey’s reaction when Tricki showed little enthusiasm for exertion?

Ans. She was shocked and worried. She thought that Tricki was seriously ill. She thought that he had been suffering from malnutrition.

13. What did she do to bring him back to normal health? Was she successful?

Ans. To bring Tricki to normal health she started giving him a beer and cod-liver oil. She also gave him a bowl of Horlicks at night to make him sleep. But she was not successful because all these things put an adverse effect on the little dog.

14. What was Mr Herriot’s strict advice? Did Mrs Pumphrey heed his advice? What excuses did she make?

Ans. Mr Herriot’s strict advice was to cut down on the sweet things and to give him plenty of exercises. But Mrs Pumphrey did not heed this advice. She thought Tricki was weak. So she was giving him cream cakes and chocolates. Tricki had very little exercise because the gardener was unwell.

15. Why did Mrs Purnphrey make a frantic call to Mr Herriot?

Ans. Mrs Pumphrey made a frantic call to Mr Herriot because Tricki was seriously ill. He ate no food. He refused even his favourite dishes. He had bouts of vomiting. He liked to do nothing.

16. Describe the `parting scene’ between Tricki and Mrs Pumphrey’s household.

Ans. Mrs Pumphrey was wailing. The entire staff was roused. The maids rushed in and out bringing his beds and bowls to the doctor’s car. When the doctor drove the car away everybody in the house was in tears.

17. “I think I know a cure for you.” What was the `cure’?

Ans. It was the cure to control Tricki’s diet. He did not give any food to Tricki for two days. He gave him a lot of water to drink. He gave him no medicine. He gave him a lot of exercises and this all made Tricki very active.

18. The household dogs at the surgery rejected Tricki as “uninteresting objects.” Why?

Ans. At the surgery the household dogs surrounded Tricki. He looked at them with dull eyes. The other dogs sniffed him but he did not give any response. So they found him as an uninteresting object and rejected him.

Q.19. How did he become an accepted member of the gang and start enjoying the company of the other dogs?

Ans. After two or three days Tricki’s health began to improve rapidly. He started mixing-up with other dogs. He enjoyed playing different games with the other dogs. In this way, he became an accepted member of the gang. He enjoyed their company.

20. Describe the small dog Tricki.

Ans. Tricki was a small dog of a rich lady Mrs Pumphrey. She loved him too much. Because of overfeeding, he looked like a bloated sausage. He had become hugely fat. He had bloodshot and rheumy eyes.

21. What did Mrs Pumphrey think her dog suffer from? How did she try to help him?

Ans. Mrs Pumphrey’s dog Tricki was dull and listless. She thought that he suffered from malnutrition. So she gave him malt and cod-liver oil between meals. She gave him a bowl of Horlicks at night.

22. What was the real disease that Tricki was suffering from?

Ans. Actually, Tricki had not any physical disease. He had a vomiting problem because of over-feeding. He was lazy because he did not have any physical exercise.

23. What was Mrs Pumphrey’s reaction when the doctor said that Tricki must be taken to the hospital for a fortnight?

Ans. Hearing this from the doctor’s mouth she almost swooned. She was sure that Tricki would pine and die if he did not see her every day.

24. How did the gang of the household dogs accept Tricki as their member?

Ans.  After two or three days Tricki mixed-up with the household dogs. He had a lot of fun and exercise there. He ran about with the dogs. He enjoyed being bowled over, tramped on and squashed. Thus they accepted him as their member.

  Q.25. How did Tricky treat his mistress when she went to collect him? (

Ans. When Tricki saw his mistress, he took off from Mr Herriot’s arms. He took a tremendous leap. He sailed into Mrs Pumphrey’s lap. He swarmed over her. He licked her face and barked.

26. Why was Mr Herriot shocked at Tricki’s appearance? [H.B.S.E. March. 2017 (Set-01)]

 Ans. Tricki had become hugely fat. He looked like a bloated sausage. His eyes were bloodshot and rheumy. His tongue lolled from his jaws. So Mr Herriot was shocked at Tricki’s appearance.

Q27. Why was Dr Herriot really worried about Tricki?

Ans. When Dr Herriot saw Tricki with his mistress, he was really worried. He was shocked at his appearance. The dog had become hugely fat. His eyes were bloodshot and rheumy. His tongue lolled from his jaws. Naturally, the miserable condition of the dog made him really worried.

Q28. What special diet did Mrs Pumphrey give to build Tricki up?

Ans. Mrs Pumphrey found that Tricki had become listless. He seemed to have no energy. She thought he must be suffering from malnutrition. She decided to give some little special diet between meals to build him up. She gave him some malt, cod-liver oil and a bowl of Horlicks at night. She couldn’t refuse cakes and chocolates to Tricki even after being advised to cut down on the sweet things.

Q29. What was the only fault of Tricki as diagnosed by Dr Herriot?

Ans. Dr Herriot knew that overindulgence and pampering of Tricki’s mistress, Mrs Pumphrey created problems for him. The only fault of Tricki was his greed for food. He had never known to refuse food. Overfeeding and not giving him proper exercise made him hugely fat and dull.

Q30. Why did Dr Herriot try to sound severe when he gave strict instructions to Mrs Pumphrey about Tricki?

Ans. Dr Herriot knew the real cause of Tricki’s problems. He found that the only fault of Tricki was his greed for food. So, he gave strict instructions to Tricki’s mistress, Mrs Pumphrey. He asked her to cut his food right down. He also recommended giving him more exercise and keeping him on a very strict diet.

Q31. What plans did Dr Herriot make to get Tricki out of the house?

Ans. Dr James Herriot realised that as long as Tricki was with Mrs Pumphrey, he would be miserable. He suggested to her that Tricki must be hospitalised for a fortnight. He would be under his observation. The lady almost fainted on hearing this, but Dr Herriot took a firm line. He insisted that the dog was ill and it was the only way of saving him.

Q32. How did Mrs Pumphrey react when she heard from the doctor that Tricki needed to be hospitalised for a fortnight?

Ans. When Dr Herriot informed Mrs Pumphrey that Tricki was to be kept under his Supervision, Mrs Pumphrey almost fainted on hearing this. It was extremely difficult for her to be away from her pampered pet for a fortnight. She agreed only after Dr Herriot told her that that was the only way of saving Tricki.

Q33. How was Tricki treated at the surgery?

Ans. Dr Herriot gave no medical treatment to Tricki. He realised that the only problem of Tricki was his greed for food. For two days, he kept an eye on him. He gave him no food but plenty of water. He made up a bed for him in a warm loose box next to where other dogs slept.

Q34. Describe the gradual progress of Tricki at the surgery.

Ans. Tricki’s main problem was his greed for food. For two days, Dr Herriot gave no food but plenty of water to the dog. On the first day, Tricki lay motionless on the carpet. On the second day, he started showing some interest in his surroundings. On the third day, he began to whimper when he heard the dogs in the yard. From then on, his progress was rapid. He started for his share of food and hunting rats at night.

Q35. How did the word ‘convalescing’ affect Tricki’s mistress, Mrs Pumphrey?

Ans. The moment Mrs Pumphrey heard that Tricki was out of danger and convalescing, she was excited. She started bringing fresh eggs, two dozen at a time, to build up his strength. Wine and brandy were given to enrich Tricki’s blood. For a few nights, brandy was rolled around, inhaled and reverently drunk.

Q36. Why was Dr Herriot tempted to keep Tricki on as a permanent guest?

Ans. Tricki was a pampered dog and his mistress, Mrs Pumphrey was an overindulgent lady. For a happy period, Dr Herriot and his partner had two eggs each for breakfast. Then there was a liberal inflow of wine and brandy. They were days of deep content for him. He was naturally tempted to keep Tricki on as a permanent guest.

Q37. What excuses did Mrs Pumphrey give for not following Dr Herriot’s advice? What was the effect of ignorance?

Ans. Dr Herriot knew that the only fault of Tricki was his greed for food. Mrs Pumphrey was an indulgent mistress and pampered Tricki with malt, cod-liver oil and bowls of Horlicks. Dr Herriot had advised her to cut down on sweets and give him some exercise. Tricki was to be kept on a very strict diet. Mrs Pumphrey told the doctor that it was very difficult. The result of ignoring the doctor’s advice was disastrous. Tricki lost his appetite and lay motionless on the carpet. He vomited again and again.

Q38. Why did Tricki become an uninteresting object for other dogs at the surgery?

Ans. Tricki was to be hospitalised for a fortnight. The pathetic little dog was gasping for breath. At the surgery, the household dogs surged around Dr Herriot. Tricki looked down at the noisy dogs with dull eyes helplessly. He lay motionless on the carpet. The other dogs circled around him sniffing for a few seconds. They decided that Tricki was an uninteresting object for them. Therefore, they ignored him.

Q39. How did Mrs Pumphrey and her servants behave when Tricki was being taken away to surgery?

Ans. Dr Herriot had advised that Tricki must be hospitalised under his observation for a fortnight. When the dog was being sent away to the surgery, the whole staff was roused. The maids rushed in and out. They were busy in bringing Tricki’s day-bed, night-bed, cushions, toys, breakfast bowl, lunch bowl, etc. When he was departing, everybody was in tears. The overindulgent mistress, Mrs Pumphrey gave a cry in desperation.

Q40. How was Tricki accepted as a member of the gang and the other dogs started enjoying his company?

Ans. Tricki was out of danger. He started taking interest in his surroundings. On the third day, Joe, the greyhound and other dogs surrounded him. They rolled him over and inspected him. Tricki followed them to the garden. He was running and rolling down in their company. Now he was accepted as a member of the gang.

Q41. Do you think that Dr Herriot was a sensible, practical and clever person? How?

Ans. Yes, Dr Herriot was a pragmatic person. He was sensible enough to recognise Tricki’s greed for food. He was highly practical. He knew that it was difficult for Mrs Pumphrey to part with the dog. So, he advised her that Tricki must be hospitalised under his supervision for a fortnight. It was necessary to save him. He was a clever person and was tempted to keep Tricki on as a permanent guest. Actually, he was enjoying the best of both the worlds.

Q42. Wasn’t Mrs Pumphrey an overindulgent but silly and impractical mistress?

 Ans. Yes, Mrs Pumphrey was fabulously rich. She could afford to be overindulgent towards her favourite pet dog, Tricki. The dog was pampered like a spoiled child. She was silly enough to provide cushions, toys, day-bed, night-bed, unnecessary items like, malt, cod-liver oil, Horlicks, wine and brandy which are not available even to human beings. Her impractical nature led to overfeeding of Tricki. He grew hugely fat, listless and dull.

Important Long/ Detailed Answer Type Questions- to be answered in about 100 -150 words each

Answer the following questions in 100-120 words:

1. Herriot enjoyed the lavish meal during Trick’s stay but still, he felt compelled to inform Mrs Humphrey about the recovery of Tricky. Why did he not keep Tricky for a longer time? Did he feel concerned for Mrs Humphrey? Was it not in his attitude to break the trust others. Discuss the values he possessed in 100-120 words.

 Ans. Tricky was a fat dog, pet of Mrs Humphrey. He became listless and seemed to have no energy. It fell ill. So, Mrs Humphrey called the veterinary surgeon, Dr Herriot for the help. Dr Herriot took Tricky to his surgery. He kept an eye on him for two days and gave him no food but plenty of water. At the end of the second day, he started showing some interest in his surroundings and on the third day, began to whimper on the sound of dogs. While his stay at the surgery, Mrs Humphrey started to bring round fresh eggs to a dozen at a time. She also sent bottles of wine and brandy for Trick’s health. But that was consumed by Mr Herriot and his eel leagues. Hence, Herriot enjoyed the stay of Tricky. He did not want to keep Tricky for a longer time because he felt concerned for Mrs Humphrey. He did not want to separate the pet from his owner. He could understand Mrs Pumphrey’s concern for the little dog. So he returned! him back.

2. The chapter shows the silly and negligent behaviour of rich people like Mrs Pumphrey who may harm their near and dear ones by their extra caring nature. Trick’s declined health was the outcome of Mrs Pumphrey’s over-caring nature. Do you think such people’s actions can prove to be fatal for the health of their kinds? What values would you suggest to such people to emulate in themselves and why? Write your answer in 100-120 words.

 Ans. Mrs Pumphrey was a wealthy lady with a fat pet dog named Tricky. Tricky was too dear to Mrs Pumphrey. Hence, she took extra care of him. She had pampered the dog with all kinds of comforts. The dog had many coats worn according to the weather, had different cushions for his comfort and also had various dishes to eat. Some extras between meals were given to him, some malt, cod- liver oil and a bowl of Horlicks at night to make him sleep. He was also given cream cakes and chocolates. This made him fat and lethargic. He became hugely fat like a bloated sausage. His eyes bloodshot and rheumy, stared straight ahead and his tongue lolled from his jaws. I think Mrs Pumphrey’s extra-caring nature resulted in Trick’s declined health. Such an attitude can result to be fatal for the health of their kins. One should not over care for them. Exercise and proper meal are important for one’s health. The same was taken care by Dr Herriot, which resulted in the speedy recovery of Tricky.

3.”He had never been known to refuse food; he would tackle a meal at any hour of the day or night.” Herriot believed that Trick’s problem was his greed. Did he lack tolerance? What values would you like Tricky to imbibe? Elucidate.

 Ans. Dr Herriot was not entirely wrong in believing that Trick’s problem was greed. Tricki was indeed greedy, but Mrs Pumphrey only made matters worse by stuffing him with rich food. Herriot did not lack intolerance; he was just stating the obvious. Trick’s ill-health made him concerned, and he made the observation as a veterinary doctor. Tricky, on the other hand, needed to exercise control on his eating habits. It would have been good if he did not greedily gobble up everything that was placed in front of him. Mrs Pumphrey herself reveals that Tricky loved cream cakes and chocolates very much. Thus, Tricky ought to have been less gluttonous and luxury-loving, and behaved more like a dog!

4. Herriot seems to be a duty-bound doctor who values others ’emotions’ than his personal interests. Elucidate the above statement. Mention those values of Herriot which you would like to emulate in yourself also and give reasons for the same. Write your answer in 100-120 words.

Ans. Herriot was a duty-bound veterinary doctor. He used to visit Mrs Pumphrey’s house regularly for the regular check-up of her dog Tricky. Mrs Pumphrey was a very rich lady who had pampered her dog. Dr Herriot was quite worried about Trick’s health. He knew that the dog was over-fed by his owner. He advised Mrs Pumphrey to keep him go rich diet and give him a lot of exercises. But she didn’t bother. Hence, in order to improve Trick’s health, he decided to take him away from Mrs Pumphrey. He told her that ‘raj needed surgery. He made a Tricky cut down his diet and made him do certain exercises which improved his health. Although he knew Mrs Pumphrey was very rich and much attached to the dog, he did not take any advantage of it. He just performed his duties should also learn the same values in our life.

5. How did Mrs Pumphrey keep her dog? How did she add to his problems? [2017 (Set-A)]

Or

Tricki was more a member of Mrs Pumphrey’s family than a mere dog. Explain, giving example from the text.

Ans. Mrs Pumphrey was a rich lady. She pampered her dog Tricki. She overfed him. She gave him much nutritious diet. This made him hugely fat. He looked like a bloated sausage. He became dull, flabby. lazy and listless. She thought that he had been suffering from malnutrition. So she gave him malt and cod-liver oil between meals. She gave him Horlicks at night. In spite of the doctor’s advice, she gave him cream cakes and chocolate. All these things made his condition worse. He had bouts of vomiting. He kept lying all the time on the carpet. He did not want to go out of the house even for a little time.

6. How did Herriot save Tricki’s life?

Ans. Tricki was seriously ill. He refused food. He had bouts of vomiting. Mrs Pumphrey was very much worried about him. She called Mr Herriot who was a vet. Herriot knew well about Tricki’s disease. He told Mrs Pumphrey that the dog must be hospitalized for a fortnight immediately. He carried the dog in his car to his surgery. There he put him in a separate room. He was given no food for two days but plenty of water. After two days the dog felt better. He started enjoying games with other dogs. In this way, Herriot cured Trickle of his illness without any medicine or surgery.

7. Write a character-sketch of Mrs Pumphrey.

Ans. Mrs Pumphrey was a very wealthy lady.  She was very loving to her dog ‘Meld. She pampered overfed him. She gave him much nutritious food. Tricki was very greedy. He never refuses food. This made him hugely fat and lazy. Mrs Pumphrey was much worried about him. She thought that he was suffering from malnutrition she gave him more energy food. She almost swoone4when Herriot told her that Tricki must be hospitalized for a fortnight. She thought that Tricki would pine and die if he did not see his mistress even for a single balance was very grateful to Herriot for his services to Tricki.

8. Write a character-sketch of Tricki.

 Ans. Tricki was a small dog. He was pampered and overfed by his mistress. He was given much nutritious food. He was greedy enough to refuse food at any time. He liked eating cream cakes and chocolates. This made him hugely fat. He looked like a bloated sausage. He had bloodshot and rheumy eyes. He became dull, flabby, lazy and listless. He was seriously sick. He had bouts of vomiting. He was taken to Herriot’s surgery. There he was given no food for two days. He had a lot of exercises to do. This made him quite fit. He loved his mistress very much. His mistress said about him that he would pine and die if he did not see her even for a single day.

9. Mrs Pumphrey says, “This is a triumph of surgery.” Why did she say so? Did she know what ‘, Vicki’s ailment was?

Ans. Tricki was seriously ill. He refused food. He had bouts of vomiting. Mrs Pumphrey was very much worried about him. She called Mr Herriot who was a vet surgeon. Mr Herriot knew about Tricki’s disease. He took the dog to his surgery. He gave Tricki no food for two days. He gave him a lot of exercises. When Mrs Pumphrey went to Mr Herriot’s surgery to take Tricki back she found him totally transformed. He had been very lazy and flabby. But now he had been transformed into a lithe and hard-muscled animal. All this made him say, This is a triumph of surgery.” No, Mrs Pumphrey did not know about Tricki’s ailment. She also did not know how he was cured.

Q10. Mrs Pumphrey, the overindulgent and caring mistress of Tricki, pampers her pet dog like a spoiled child. Comment.

Or

 Give a brief character-sketch of Mrs Pumphrey.

Ans. Mrs Pumphrey was a fabulously rich and resourceful lady with a large number of servants and maids. She was passionately attached to her little pet dog, Tricki. She was much worried about Tricki’s miserable condition. Tricki had become hugely fat and listless. She thought he was suffering from malnutrition. So, she started giving Tricki malt, cod-liver oil and a bowl of Horlicks at night.

Being overindulgent, Mrs Pumphrey even ignored Dr Herriot’s advice. The doctor knew that Tricki’s only fault was his greed for food. He had advised Mrs Pumphrey to cut down food and sweets for Tricki. He also advised her to give him plenty of exercises. The dog was to be kept on a very strict diet. For Mrs Pumphrey, it was very difficult for her because she pampered Tricki like a spoiled child. This only compounded Tricki’s misery. His condition worsened. He lost appetite and started vomiting.

Mrs Pumphrey was impractical but very compassionate and caring. She and her staff arranged all comforts, beds, cushions and toys for Tricki. She constantly enquired about his health from Dr Herriot. She gratefully thanked Dr Herriot for saving Tricki’s life and called it “a triumph of surgery”. Had she been a little more practical and disciplined, things might have not gone that far.

Q11. Give a character sketch of Tricki.

Or

Tricki was more than a dog. He was more like a spoiled child of overindulgent mistress, Mrs Pumphrey. Comment.

Ans. Tricki was definitely more than a dog. Actually, he was like a pampered child of Mrs Pumphrey. Tricki was a small dog. The only fault of Tricki was his greed for food. Overfeeding and overdose of sweets, cakes and chocolates made Tricki hugely fat. He became rheumy and listless. His tongue lolled from his jaws. The doctor advised Mrs Pumphrey to keep Tricki on a very strict diet and give him plenty of exercises.

Tricki became a victim of overindulgence and overfeeding. Dr Herriot’s instructions were ignored. Troicki lost appetite and started vomiting. Dr Herriot suggested Mrs Pumphrey that Trick’ be hospitalised under his observation for a fortnight. Tricki was so much attached to her that she almost fainted merely at the thought of his separation. Tricki was highly pampered. The entire staff and maids were ever-ready to pamper time with beds, cushions, toys, etc.

Tricki’s recovery was amazingly rapid. He was not given food but plenty of water. After a few days, Tricki started taking an interest in his surroundings. He was transformed into a flexible and hard-muscled dog. Tricki showed his love for his mistress by jumping onto her lap when she came to collect him.

Q12. Dr James Herriot was a competent veterinary surgeon. His practical approach and common sense helped in the rapid recovery of Tricki. Comment.

Or

Give a character sketch of Dr James Herriot.

Ans. Dr James Herriot, no doubt, was a competent veterinary surgeon. He was really worried about Tricki. He understood that the real fault of the dog was his greed for food. He never refused food. The dog had become hugely fat and listless. Dr Herriot instructed Mrs Pumphrey to keep Tricki on a very strict diet. He also asked her to give him a lot of exercises. Dr Herriot also suggested to cut down sweets to him. He advised her that Tricki must be hospitalised for a fortnight under his observation.

Dr James Herriot was practical and pragmatic. He didn’t give any medical treatment to the dog. The dog was not given food any but lots of water. His method worked. Tricki’s recovery was surprisingly rapid. Tricki was transformed into a flexible and hard-muscled dog. He was not only out of danger but was soon handed over to his mistress. The grateful mistress thanked Dr Herriot and called his feat “a triumph of surgery!”

Dr James was clever enough to enjoy the best of both the worlds. He was tempted to keep Tricki on as a permanent guest. It was a happy period for Dr Herriot and his friends. He enjoyed eggs for breakfast, and wine and brandy for lunch.

Q13.  Why did Mrs Pumphrey, the mistress of Tricki, make a frantic call to the noted veterinary surgeon, Dr James Herriot? How did Dr James Herriot succeed in curing Tricki?

Ans. Mrs Pumphrey, the mistress of Tricki was an overindulgent lady. She pampered and even spoiled her pet dog. Dr Herriot instructed her to keep Tricki on a very strict diet and give him a lot of exercises. She ignored him. It was very difficult for her to deny Tricki sweets, cakes and chocolates. She gave a frantic call to Dr James Herriot only when Tricki’s condition worsened. Tricki lost his appetite and started vomiting. Dr Herriot advised that the dog be hospitalised under his observation for a fortnight. It was difficult for Mrs Pumphrey to accept it but she accepted it only to save Tricki’s life.

Dr James Herriot knew that Tricki’s only fault was his greed for food. He didn’t give him medical treatment. He didn’t give Tricki food but a lot of water for a few days. His method worked. Within a few days, Tricki was out of danger. His recovery was rather rapid. He started taking interest in his surroundings. His appetite came back, and he ran along with the other dogs in the garden. Dr Herriot informed Mrs Pumphrey that Tricki was completely cured and she could collect him. The grateful mistress thanked the doctor and called his feat ‘a triumph of surgery!’

Q14. Why did Dr James Herriot say that he was tempted to keep Tricki on as a permanent guest? Give a reasoned answer.

Ans. Dr James Herriot was not only a competent veterinary surgeon but also a clever man of the world. No doubt, Tricki was in a highly miserable state when he was brought to Dr Herriot’s surgery. The doctor gave no medical treatment to the dog. He didn’t give food but plenty of water for a few days. Tricki’s recovery was rather rapid. Soon, he was transformed into a flexible and hard-muscled dog. The grateful mistress obliged Dr Herriot and his friends. His partners and he himself had two eggs each for breakfast. Lunch became a ceremonial occasion. The grateful and fabulously rich mistress of Tricki treated him warmly with liberal servings of wine and brandy.

Dr James Herriot was enjoying the best of both the worlds. He had no hesitation in accepting Mrs Pumphrey’s tempting services. Naturally, it was a temptation for him to keep Tricki on as a permanent guest. Those were days of deep content. Fresh eggs in the morning, wine at noon and finishing luxuriously around the fire with brandy. Who wouldn’t like such a pleasant situation? After all, Dr Herriot was a clever and worldly wise man.

Q15. Describe Tricki’s stay at Dr James Herriot’s surgery, highlighting his behaviour and his rapid recovery.

Ans. Dr Herriot found out quite early what was the real problem with Tricki. He knew that Tricki’s only weakness was his greed for food. He, therefore, wanted Mrs Pumphrey to keep Tricki on a strict diet and give him plenty of exercises. Dr Herriot instructed her that the dog be hospitalised under his observation for a fortnight. At the surgery, Tricki looked down at the noisy dogs with dull eyes. He lay motionless on the carpet. The other dogs ignored him as an uninteresting object. A bed was made in a warm loose box next to the other dogs. For two days, Dr Herriot kept an eye on him. He gave him no food but plenty of water. He gave no medical treatment to Tricki.

Dr Herriot’s practical treatment worked. First, Tricki started taking an interest in his surroundings. His appetite returned. He started running along with the other dogs in the garden joining in their friendly barkings. Then, Tricki’s stay at the surgery became quite enjoyable. His indulgent mistress gave him fresh eggs, wine and brandy. Even Dr Herriot was tempted to keep Tricki as a permanent guest. However, Tricki’s recovery was quite rapid and he was handed over to his mistress. The grateful Mrs Pumphrey thanked Dr Herriot and called his feat “a triumph of surgery!”

Q16. The foolish indulgence and pampering of the rich mistress, Mrs Pumphrey was the real cause of Tricki’s miserable condition. Give a reasoned answer.

Ans. Overindulgence and pampering beyond a limit become unproductive. Be it a pet or a child, discipline is very necessary. The fabulously rich and resourceful mistress was the main cause of Tricki’s miserable condition. The entire staff and maids were there to look after the needs of Tricki. His day-bed, night-bed, cushions, toys, rubber rings, breakfast bowl, lunch bowl and supper bowl were always kept ready. Dr Herriot rightly found out that Tricki’s only fault was his greed for food. Overfeeding of sweets, cakes and chocolates made Tricki hugely fat and listless. Had Mrs Pumphrey followed Dr Herriot’s instructions sincerely, things would not have worsened so far. The doctor advised her to put Tricki on a strict diet and give him plenty of exercises. It was necessary to cut down his intake of sweets. But foolish indulgence of the mistress ignored his saner advice. The result was disastrous. Tricki lost his appetite and started vomiting. Only when Mrs Pumphrey was ready to send Tricki to Surgery to Dr Herriot’s for a fortnight, things started improving. The doctor gave him no food but plenty of water for a few days. It worked and Tricki’s recovery was rather fast.

16 thoughts on “Class- 10 Chapter-1 A Triumph of Surgery- Extra Questions and Notes

  1. Kanchana naik

    It is really helpful…..after reading this one can attempt any question from the chapter…..thankyou so much edumantra

  2. Anonymous

    So good
    Nice app ever seen in providing this type of full length information regarding English lessons

  3. Anonymous

    This is indeed helpful……….Thnq so much for this………..A full preparation

  4. Anshuman

    That is very nice of you that you are helping us guys.From the bottom of my heart I want to thank edumantra for these kind efforts that you make for us

  5. Anushka

    Thanku Edumantra for providing extra notes n everything that could help us with this chapter… A great help!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.