Birth- Important Extra Questions Short Answer Type

By | July 4, 2020

Birth is well explained through Introduction, Message, Theme, Title, Characters, Summary in English, Summary in Hindi, Word meanings, Complete lesson in Hindi, Extracts, Long answers, Short answers, Very short Answers, MCQs and much more by Edumantra.

Birth

                                                              By- A. J. Cronin

Short Answer Type Questions  (30 to 40 words)

1.Why was Andrew so serious and overwrought that particular evening?

Ans. That evening Andrew was tense and serious. He had a disappointing evening with his girlfriend Christine. Moreover, he had seen some painful incidents of husbands’ suffering at the hands of their wives. He was short of sleep as well.

2. Who was Joe Morgan? Why was he so tense, and waiting anxiously for Dr Andrew that night?

Ans. Joe Morgan was in dire need of Dr Andrew’s help. His wife Susan was in labour. She was going to deliver their first child after 20 years of marriage. Joe and Susan were keen to have the child delivered safely. So he stood waiting anxiously for the doctor.

3. That night proved unusual and it influenced Dr Andrew’s whole future in Blaenelly. What miraculous thing happened that night?

Ans.   Dr Andrew had first begun his medical practice in the mining town of Blaenelly. The successful handling of Mrs Joe’s ease proved a turning point in his life. It was no less than a miracle that he had restored lilt in a stillborn child by dipping it in cold and warm water alternately. Besides satisfaction, he earned name and fame.

4. Why were Susan and her Old mother so tense that night?

Ans. Susan was about to deliver a baby after 20 years of marriage. It was natural for her and her husband Joe to be tense. Susan’s old mother also stood beside her tense and hopeful.

5. Susan’s mother was wise in experience. What hints did she give of her wisdom?

Ans. Susan’s mother was a tall, grey-haired woman of nearly seventy. From her personal experience, she knew that the childbirth would take some time. She was wise enough to fear that Dr Andrew might not wait for long. So she tried to make him stay on by offering him tea and sitting beside him.

6. Name the five central characters in the story Birth who played the key role?

Ans.             The five central characters in the story ‘Birth’ are Joe Morgan, his wife Susan, his old mother-in-law, a stout midwife and of course, Dr Andrew. The doctor played the key role in saving two lives—that of Susan and her seemingly stillborn baby.

7. Why and when did a shiver of horror pass over Dr Andrew?

Ans.  Dr Andrew was shocked and horrified as he looked at the lifeless newly born baby. He also noticed that Susan was sinking. He was in a dilemma, whom to save first.

8. Dr Andrew faced the biggest dilemma of his life that night. How did he act and save two lives?

Ans. Dr Andrew was called to supervise the first and crucial delivery of Susan Morgan. He was tense and short of sleep. Still, he decided to wait. He gave a promise to Joe and his wife that all would be well. But he became nervous to find both the mother and her baby in trouble. He first gave an injection to Susan to stabilise her. Next, he lifted the stillborn baby. put him in hot and cold water alternately and pressed the child’s chest. Luckily, he saved both of them.

9. Comment on the behaviour and role of the midwife attending on Susan Morgan.

Ans.  The midwife attending on Susan showed lack of experience and professional attitude. She declared at once that the baby was stillborn. She pushed it under the bed. Even when Andrew was trying to bring back life into the baby, she showed disbelief and even discouraged Andrew from making such feverish efforts. The cry of the baby made her exclaim with joy.

10. What did the stillborn child look like when Andrew turned his attention to it?

Ans.   The baby’s body was fully formed and warm but it was lifeless. The nurse had placed it beneath the bed. But Andrew pulled out the child. Its limp warm body was white and soft as animal fat. The skin was smooth but the limbs seemed boneless. It was short of oxygen.

11. What did Andrew do to restore life in the stillborn child?

Ans. Andrew recalled a similar case in the past. He gave the same treatment to the stillborn baby. He asked for hot and icy cold water. He placed the baby into cold and warm water alternately. He rubbed the child with a rough towel and pressed and released the little chest with his hands. The miracle happened. Its skin turned pink and it cried.

12. How did Andrew turn his sense of defeat and hopelessness into one of joy and victory? Describe the last effort he made.

Ans. When Susan seemed to be out of danger, Andrew picked up the lax little lifeless baby. He applied to water treatment on it. But even after half an hour of feverish effort, there was no ray of hope. He finally made the last effort. He pressed and released the little chest with both hands. This treatment worked and the little heart began to beat.

13. Describe the moments when the stillborn child gave a short heave and slowly revived.

Ans. Andrew for a while felt beaten and disappointed. But he made one last effort. He pressed the baby’s chest gently and then released. The technique was successful. He felt the little heart beating. A bubble of mucus came from one nostril. The child was gasping and then gave a cry. The nurse cried hysterically and Dr Andrew felt relieved and dazed.

14. What was Andrew’s greatest achievement and satisfaction as he walked out of House Number 12 Blame Terrace?

Ans.   Dr Andrew was called to handle a critical case of delivery. He was tired. He felt defeated. He was in a dilemma because of the sinking condition of Susan and the lifeless form of her baby. But he saved both the lives. He called it his greatest reward and success.

15. Comment on the title of the story Birth. Why did it become so significant?

Ans. The title of the story Birth is apt and significant. The entire story revolves around the case of Susan’s first delivery and her stillborn child. It is a very tense drama of defeat, feverish effort, longing, hope and finally success. The handling of the case gave Dr Andrew a feeling that he had done something real at last.

Want to Read More Check Below:-

Birth- Introduction

Birth-Important Word-Meanings of difficult words 

Birth-Short & Detailed Summary

Birth-Summary in Hindi – Full Text

Birth- Important Extra Questions Long Answer Type

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.