Adjectives Exercise No. 5, 6 & 7

By | April 10, 2020

Adjectives in English have a special place. There is a vast study of Adjectives. Understanding adjective meaning is not difficult with edumantra. Here we provide all adjective rules and adjective words that are used in the adjective exercise. With the help of some adjective examples, we will provide adjectives worksheets and adjectives quiz that will explain how to use adjectives in a sentence and how some examples of adjectives into adverbs. To study adjectives grammar learn the adjective’s definition and find the adjectives kinds and adjective and be full of knowledge-

EXERCISE 5

  Directions: In the following sentences, choose the appropriate adjective from the given list to fill in the blanks.

1. The aeroplane can fly………………… than a helicopter.

 (A) much high             (B) most highest            (C) higher                    (D) high

2. How ……………………offspring do you have at the school?

(A) much                      (B) many                         (C) some                      (D) any

3. You wear such dull colours; why not get …………… clothes?

 (A) much brighter     (B) brighter                     (C) some brighter      (D) none of these

4. He warned that …………….. delay would be determined to the interests of the subcontinent.

(A) any further           (B) farther                       (C) farthest                 (D) furthermore

5. Party Chief Sharad Pawar was of the view that this would provide …………………. stability to the coalition government.

(A) much                     (B) great                           (C) greater                  (D) none of these

6. One criminal was little-known; the other was………….

 (A) famous                 (B) renowned                   (C) typical                   (D) well-known

7. The soldier wore a ……………. coat.

(A) more heavy.         (B) most heavy                (C) heavy                    (D) none of these

8. Health is ……………….. to riches.

(A) more preferable  (B) most preferable         (C) preferable            (D) none of these

9. There was………….. water in the pitcher so a drank it.

(A) little                      (B) a little                         

(C) least                      (D) none of these

10. If you go …………………. from your home you feel unhappy.

 (A) farther                (B) far                                (C) further                  (D) farthest

ANSWERS

1.(C)       2. (B)

3. (C)      4. (A)

5. (C)      6. (D)

7. (C)      8. (C)

9. (B)      10. (A)

 Download the above Exercise in PDF (Printable)

EXERCISE 6

  Directions: In the following sentences, choose the appropriate adjective from the given list to fill in the blanks.

1.Our machinery is …………………. the Germans.

(A) superior of          (B) more superior             (C) most superior       (D) superior to

2………………. always abstain from mischief.

(A) The wise             (B) Wise                              (C) Wisest                   (D) None of these

3. I think she is the………………… girl in the whole class.

(A) intelligent           (B) most intelligent           (C) more intelligent    (D) better intelligent

4. We reached ………………peak at 4 p.m.

 (A) up                       (B) upper                            (C) uppermost            (D) none of these

5. Karuna’s attempt is…………….. than mine.

(A) worse                  (B) worst                             (C) bad                        (D) badder

6. Mohan narrated two tales but I found the ………………. more interesting.

 (A) late                     (B) latter                              (C) latest                    (D) later

7. He makes……………… mistakes.

(A) little                    (B) a little                             (C) few                       (D) a few

8. These boxes are rather…………………

 (A) heavier              (B) more heavier                (C) more weighty      (D) weighty

9. The Rasgulla is the ……………….. of all the things here.

(A) sweet                  (B) sweetest                        (C) more sweeter      (D) none of these

10. These consist of suggestions…………….. will help you to organise your learning better.

(A) what                   (B) that                                 (C) which                    (D) those

Answers:-

1.(D)              2. (A)

3. (B)             4. (C)

5. (A)            6. (D)

7. (D)           8. (D)

9. (B)           10. (C)

 Download the above Exercise in PDF (Printable)

EXERCISE 7

  Directions: In the following sentences, choose the appropriate adjective from the given list to fill in the blanks.

1.He is the ………………. dishonest leader in India.

(A) much                  (B) more                   (C) most               (D) none of these

2. Which three are you ………………..to find in a cellar?

 (A) likely                 (B) more likely         (C) most likely    (D) none of these

3. Pt. Ravi Shankar is the ………………. musician of India.

(A) first                    (B) foremost             (C) former           (D) none of these

4. He lent me……………… books he had.

(A) many                 (B) few                      (C) the few           (D) some

5. He bought the …………… edition of the book

(A) first                    (B) latest                  (C) last                  (D) none of these

6. He reported the matter at the……………… police station.

(A) near                   (B) next                    (C) nearest           (D) none of these

7. No………………….. than ten boys were present in the class.

 (A) less                   (B) few                      (C) fewer              (D) very few

8. This shirt is………………. than that.

(A) costlier              (B) more costlier     (C) most costly    (D) costly

9.…………………. people are fond of reading novels.

(A) Many                (B) A many               (C) Many a          (D) none of these

10. He is the………………. member of the family.

(A) older                 (B) oldest                  (C) elder               (D) eldest

Answers:-

1.(C)         2. (C)

3. (B)        4. (C)

5. (B)        6. (C)

7. (C)        8. (A)

9. (A)        10. (D)

 Download the above Exercise in PDF (Printable)

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.