The Sound of Music Part-I- Extra Questions and Notes

By | March 26, 2018

Extra Questions, Notes, Assignment and study material for Class 9th as Per Latest CBSE Syllabus

 Chapter- 2 Fiction -1  English Language and Literature- Beehive (Latest 2018-19)

THE SOUND OF MUSIC

BY: Deborah Cowley I

PART-I

Evelyn Glennie Listens to Sound without Hearing It

 ABOUT  THE AUTHOR– Deborah Cowley I

Deborah Cowley I- A Short Biography

  Introduction of the  Lesson- The Sound of Music

INTRODUCTION

This is a lesson, giving inspiration to those who are physically handicapped. In this lesson the author has shown how the handicapped persons are to face trouble and difficulties in their life. Most of them make a compromise with their destiny.They accept their handicapped life and take to begging or some other lawless activities but some persons being handicapped do not give to it.  They struggle hard. They fight it hard and rise themselves to a high position in life.To them handicapped life is not a curse but a boon. A small girl of eleven Evelyn Glennie gets her hearing capacity totally killed. But she does not give to it. She struggles hard activities and  learns the music. She becomes the most sensational music star of the world. She becomes a figure of inspiration for the disabled people.

 (यह अध्याय शारीरिक रूप से अपंग लोगो को प्रेरणा प्रदान करता है । इस अध्याय में लेखक दिखाता है कि अपाहित लोगों को अपने जीवन में किस प्रकार से कष्टों और कठिनाइयों का सामना करना पड़ता है । उनमें से अघिकतर लोग तो  अपने भाग्यके साथ समझौता कर लेते हैं । वे अपनी अपंगता को स्वीकार कर लते हैं और भीख माँगने या कई अन्य आपराधिक गतिविधियों मे शामिल हो जाते हैं । लेकिन कई व्यक्ति अपाहिज होते हुए भी हिम्मत नहीं हारते हैं । वे कठिन संघर्ष करते है । वे इसके खिलाफ मजबूती से लड़ते हैं और जीवन में उच्च स्थान को प्राप्त करते हैं । उनके लिए अंगहीँनता एक अभिशाप नहीं, वल्कि एक वरदान है । एक ग्यारह वर्ष की छोटी बच्ची झ्वलिन ग्लेनि की सुनने की शक्ति पूर्ण रूप से नष्ट हो जाती है । लेकिन वह हिम्मत नहीं हारती है । वह कठोर परिश्रम करती हैं और संगीत सीखती है । यह संसार की सबसे प्रसिद्ध संगीत स्टार बन जाना ह । वह अपंग लोगों के लिए एक प्रेरणापुंज बन  जाती है । )

Plot/ Theme / Central Idea of the Lesson/ Literary Analysis of The Sound of music/ Main Idea

THEME

The first part of the feature is based on the theme that earnest efforts and able guidance pave one’s way to success. The aspirations, endeavours and achievements of the eminent Scottish percussion musician Evelyn Glennie were made possible by her unfaltering determination. She overcame the challenge of her impaired hearing through her firm belief in herself and great confidence in her will.

 

  Significance of the Title – The Sound of Music (Value Based)

TITLE

The title “The Sound of Music” is quite appropriate as the feature briefly relates the inspiring success story of the talented musician Evelyn Glennie. The subtitle “Evelyn Glennie Listens to Sound Without Hearing It” suggests what the readers are going to discover. It leaves them curious about how Glennie must have developed sensitivity to the sounds of music despite her deafness. She could sense the sounds and vibrations of music through her skin, her hair, her cheek bones, her feet – in fact, through every part of her physical frame. The title also alludes to the famous movie with the same name. Thus both the main title and the subtitle are apt.

Go to the NCERT Solution “The Road Not Taken”

Justify the title of The Sound of Music

  The Sound of Music

WORD-MEANINGS

 [PAGE 12] : Jostle = push roughly =धक्का–मुक्की करना ; slight = small and thin = दुबली –पतली ; vibrations = emanations =परेशान ; prestigious =reputated= ख्याति प्राप्त ; dauntingfrightening = भयभीत होना ; teenager = between the age group of thirteen to nineteen years = किशोरावस्था ; aspiring = desiring = इच्छुक ; profoundly = seriously= गंभीर रूप से ; gradual =taking place by degree= क्रमिक ; concealhide = छुपाना ; deteriorated = got worse = और खराब हो गए ; severely = very much = बहुत अधिक ; impaired = weakened = कमजोर हो जाना ; damage = harm = क्षति I

 [PAGE 13] : Give up = loose heart =हिम्मत हराना ; pursue = to continue = में जुटे रहना ; percussionist = a drummer = तबलावादक ; potential = ability = योग्यता / क्षमता ; sheer = pure = विशुद्ध ; toured = visited = भ्रमण किया ; auditioned = testing performance = परीक्षा देना ; solo = single = एकाकी ; hectic = busy = व्यस्त ; schedule = time-table= समय सारणी ; intriguing  = fascinating = आकर्षक ; flawlessly = without any mistake = बिना कोई गलती किए ; lilt =accent of speaking =बोलने का लहजा  I

 [PAGE 14] : Tingles = stinging sensation=झुनझुनाता है ; leaning = stooping = झुकते हुए ; resonances =sounds = गूंज ; delights = pleases = प्रसन्न करती है ;  confesses = accepts = स्वीकार करती है ; workaholic = a very labourious person = एक बहुत ही मेहनती आदमी ; enormous = huge =विशालकाय ; concerts = music competition = संगीत गोष्ठी I

 [PAGE 15] : Priority = preference = प्राथमिकता ; inspiration = courage = प्रोत्साहन  I accomplished  = completed = पुरा कर लिया है ; percussion = tabla (music instrument) =  तबला (वाद्ययंत्र); handicapped = the persons those who have some sort of physical or mental deficiency =विकलांग  I

Download  Full Lesson in PDF

Moral/ Message of the lesson – The Sound of Music

MESSAGE

Evelyn’s Glennie’s bio-sketch gives us the message that handicaps may be countered, problems may be overcome, and aspirations can be realized if one is firmly resolute and confident. Those who do learn to overcome hardships certainly achieve the highest goals. There is always a way out of the challenges of life; only one has to trace the way and adhere to it with unstaggering faith in one’s abilities.

CHARACTERS

Evelyn Glennie

Evelyn Glennie, the internationally renowned percussionist, emerges as an embodiment of unflinching determination, strong self-belief, dedication and courage. Although challenged by a severe hearing impairment, this young girl is able to make her way to an enviable position in life. Evelyn was found to have lost her hearing faculty at a very young age of eight years but her strong determination enabled her to encounter the challenge very bravely. Instead of joining the school for the deaf, as suggested by the headmistress of her school, she decided firmly to lead life as a normal girl. She wanted to play the xylophone, but was discouraged by her teachers. However, her resolution was strengthened by the encouragement she got from the percussionist, Ron Forbes. Under his able guidance, Evelyn learnt how to develop sensitivity to musical sounds through different parts of her body. She managed to sense musical notes through her skin, her hair, her fingers, and even her bare feet. Endowed with great confidence, Evelyn was able to get admission to the Royal Academy of Music, London, the most prestigious institution for music. Her confidence and devotion enabled her to receive the highest awards in percussion music. Such is her contribution to the percussion music that it has earned a special place in orchestra. Despite her deafness, Evelyn gives solo performances and has command over a large number of percussion instruments. A person with humanitarian spirit, Evelyn even performs in prisons and hospitals. Thus, with her confidence and resolute decision, Evelyn has revealed to the world that disabilities disappear before dedication and determination. Her achievements are a source of inspiration for those who suffer from handicaps.

Summary in English- The Sound of Music

DETAILED SUMMARY

 This chapter tells about the life story of a scottish girl named Evelyn Glennie. When she was eight years old, it was noticed for the first time that she had lost her hearing capacity to some extent. She managed to conceal it from her friends and teachers in the school. But when she was of eleven, the case of her dealbess got confirmed. She had lost her hearing capacity totally. It happened as a result of a gradual nerve damage. Everything had turned black for her.

 But she did not give up to it. She was determined to lead a normal life. She learnt music. A famous percussionist Ron Forbes helped her a lot in the learning of music. He incouraged her. Ile told her not to hear music through her ears but through some other way. She practiced hard and got success in listening the music through other organs of her body. She had learnt to open her mind and body to sounds and vibrations

She never looked behind from that point onwards. She toured the United Kingdom with a youth orches-tra. At the age of sixteen, she decided to make music her life. She gave an audition for the Royal Academy of music. She scored one of the highest marks in the history of the academy. She had got mastery of some 1000 instruments of music.

 She could listen and understand even the minutes point. It seems impossible that a deaf person like her can response to the things so fluently. She spoke flawlessly with a scotish lilt. She says that music pours in through every part of her body. It tingles in the skin, her cheekbones and even her hair. When she plays the xylophone, she can listens its music through the finger tops. By leaning against the drums, she can listens the echoes in her heart. She performs barefooted on a wooden platform so that music may reach to her heart through her feet and legs.

 In 1991 she was presented with the Royal Philharmonic Society’s prestigious Soloist of the year Award. She calls her a workaholic. Apart from the regular concerts, she gives free performances in prisons and in hospitals. She also gives high priority to classes for young musicians. She is a shining inspiration for the deaf children.

 SUMMARY in Hindi – The Sound of Music

 SUMMARY IN HINDI

यह अध्याय इवलिन ग्लेनि नाम की एक स्कॉटिश लड़की के जीवन के बारे में वर्णन करता है । जव वह आठ वर्ष की थी तो पहली बार इस बात का आभास हुआ कि उसने किसी स्तर तक अपनी सुनने की शक्ति को खो दिया था । वह स्कूल में अपने मित्रों और अध्यापकों से इस बात को छिपाए रखने में सफल रही । लेकिन जब यह ग्यारह बर्ष की हुई तो उसके बहरेपन का केस पक्का हो गया । अब उसकी सुनाई देने की क्षमता पूर्ण रूप से नष्ट हो चुकी थी । यह सब कुछ एक धीमी प्रक्रिया के अंतर्गत नाडी के नष्ट हो जाने के कारण हुआ था । उसके लिए तो सब कुछ  अंधेरा हो चुका था ।

लेकिन उसने हिम्मत नहीं हारी । वह एक सामान्य जीवन जीने के लिए दृढ निश्चयी थी । उसने संगीत सीखा । एक प्रसिद्ध तबलावादक रोन फोर्बज़ ने संगीत सीखने में उसकी वहुत अधिक मदद की । उसने उसे प्रोत्साहित क्रिया । उसने उसे बताया कि यह कानों के माध्यम से संगीत न सुनकर किसी अन्य माध्यम से संगीन सुनने का प्रयास करे । उसने कठोर परिश्रम किया । और अपने शरीर के अन्य अंगों के माध्यम से संगीत सुनने में सफल रही । उसने आवाजों और स्पदनों  के प्रति अपने शरीर और मन को खोलना शुरु कर दिया ।

इस स्थान से उसने कभी भी पीछे मुड़कर नहीं देखा । उसने एक युवा आर्केस्टा  के साथ यूनाइटिड किंगडम (इंग्लैंड) का भ्रमण किया ।

16 वर्ष की आयु  में, उसने संगीत को अपना जीवन बनाने का निर्णय ले लिया । उसने संगीत की रॉयल अकैडमी के लिए परीक्षा दी । उसने अकैडमी के आ ज तक के इतिहास में सबसे अधिक अंक प्राप्त किए । उसने संगीत के लगभग 100 वाद्य यंत्रों में विशिष्टता हासिल कर ली ।

वह छोटी-से-छोटी बात को भी सुन और समझ सकती थी । यह बात बिल्कुल असंभव -सी दिखाई जान पड़ती है कि उस जैसी बहरी इतने धारा प्रवाह रूप से चीजों के उत्तर देती है । वह बिना किसी गलती के स्कॉटिश लहजे के साथ बोलती थी । वह कहती है कि उसके शरीर के प्रत्येक अंग के माध्यम से उसके अंदर संगीत का प्रवाह होता है । संगीत उसकी त्वचा, गालों की हड्डियों तथा यहाँ तक कि बालों में से भी झुनझुनाता रहता है । जव यह जायलोफोन  बजाती है तो उसकी उगंलियों  के सिरों के माध्यम से उसके शरीर के अंदर संगीत का प्रवाह होता है । ढोलक के ऊपर झुककर उसकी गूंज  को यह अपने ह्रदय से सुनती है । लकड़ी से बने मंच पर यह संगे पांव  संगीत बजाती है ताकि संगीत उसके पांवों तथा उसकी टांगों के माध्यम से उसके हदय तक पहुंच  सके ।

1991 में उसे रॉयल फिलहारमीनिक सोसायटी के ख्याति प्राप्त ‘सोलोइस्ट आँफ दी ईयर अवार्ड से  सम्मानित किया गया ।

वह अपने आपको एक  बहुत ही मेहनती मानती है । नियमित संगीत संगोष्ठियों में गाने के साथ-साथ वह जेलों तथा अस्पतालों में नि:शुल्क  रूप  से भी गाती है । वह युवा संगीतकारों को प्रशिक्षण देने के लिए भी कक्षाएं लगाने को प्राथमिकता देती है । वह बधिक बच्चों के लिए एक चमकदार प्रेरणापुंज है।

Go to  the NCERT Solution “The Sound of Music Part II”

The Sound of Music Extra Questions and Answers

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS/ Quiz- The Sound of Music

Go to NCERT Solutions Class 9 English

Line to Line Explanation in Hindi- The Sound of Music

Extract Based / comprehension test  Questions and Answers of The Sound of Music

 MPQRTANT PASSAGES FOR COMPREHENSION

Read the following passages and answer the questions given at the end of each :

PASSAGE 1

 Evelyn Glennie’s loss of hearing had been gradual. Her mother remembers noticing something was wrong when the eight-year-old Evelyn was waiting to play the piano. ‘They called her name and she didn’t move. I suddenly realised she hadn’t heard,’ says Isabel Glennie. For quite a while Evelyn managed to conceal her growing deafness from friends and teachers. But by the time she was eleven her marks had deteriorated and her headmistress urged her parents to take her to a specialist. It was then discovered that her hearing was severely impaired as a result of gradual nerve damage. They were advised that she should be fitted with hearing aids.

Questions :

(I) At what age was her deafness sighted first ?

(ii) For what her name was called ?

 (iii): What was Evelyn’s response when her name was called ?

 (iv) When was her deafness confirmed ?

 (v) From whom did she try to conceal her deafness?

 Answers :

 (i) At the age of eight years.

 (ii) Her name was called to play the piano.

(iii) She did not move at the call of her name.

 (iv) Her deafness was confirmed when she was eleven years old.

(v) From her teachers and friends.

PASSAGE 2

But Evelyn was not going to give up. She was determined to lead a normal life and pursue her interest in music. One day she noticed a girl playing a xylophone and decided that she wanted to play it too. Most of the teachers discouraged her but percussionist Ron Forbes spotted her potential. He began by tuning two large drums to different notes. ‘Don’t listen through your ears,’ he would say, ‘try to sense it some other way.’ Says Evelyn, ‘Suddenly I realised I could feel the higher drum from the waist up and the lower one from the waist down.’ Forbes repeated the exercise, and soon Evelyn discovered that she could sense certain notes in different parts of her body. had learnt to open my mind and body to sounds and vibrations.’ The rest was sheer deter-mination and hard work.

 Questions :

(i) What had happened to Evelyn ?

 (ii) What was she determined to ?

 (iii) Who was Ron Forbes ?

(iv) What did he inspire Evelyn for ?

 (v) How did he ask Evelyn to hear music ?

 Answers :

(I) Her hearing capacity had gone completely.

 (ii) She was determined to lead the normal life.

(iii) He was a famous percussionist of Evelyn’S school.

(iv) He inspired Evelyn to pursue her music.

(v) He asked Evelyn to hear music not through her ears but other pans of her body.

PASSAGE 3

She never looked back from that point onwards. She toured the United Kingdom with a youth orchestra and by the time she was sixteen, she had decided to make music her life. She auditioned for the Royal Academy of Music and scored one of the highest marks in the history of the academy. She gradually moved from orchestral work to solo performances. At the end of her three-year course, she had captured most of the top awards.

Questions :

 (1) Why did she tour the United Kingdom ?

(ii) What did she decide to make her life ?

(iii) What was her performance in the audition for the Royal Academy of Music ?

(iv) From orchestra what did she decide to move ?

(v) What was her performance during the course in the Royal Academy of Music

Answers :

 (i) With a young orchestra for giving music performances.

 (ii) Music.

 (iii) She scored the highest marks in the. history of the academy.

 (iv) She decided to move to solo:

(v) She had captured most of the top awards.

PASSAGE 4

Not surprisingly, Evelyn delights her audiences. In 1991 she was presented with the Royal Philharmonic Society’s prestigious Soloist of the Year Award.”Says master percussionist James Blades, ‘God may have taken her hearing but he has given her back something extraordinary. What we hear, she feels—far more deeply than any of us. That is why she expresses music so beautifully.’

Questions :

(I) How does Evelyn’s audiences feel ?

(ii) What award did she win in 1991 ?

 (iii) Who was James Blades ?

(iv) The things what we hear, what does Evelyn do with them ?

 (v) How does she express her music ?

 Answers :

 (i) Her audiences feel delighted.

(ii) ‘Soloist of the year Award’ by Philharmonic Society.

(iii) He  was a master percussionist.

(iv) She feels them.

 (v) She expresses her music beautifully.

PASSAGE 5

Evelyn Glennie has already accomplished more than most people twice her age. She has brctught percussion to the front of the orchestra,and demonstrated that it can be very moving. She has given inspiration to those who are handicapped, people who look to her and say, ‘If she can do it, I can.’ And, not the least, she has given enormous pleasure to millions.

Questions :

(i) What has Evelyn Clennie achieved ?

(ii) What has he done for percussion ?

 (iii) To whom has she given inspiration ?

(iv) What has she done for millions ?

 (v) Name the chapter and the author.

Answers :

(i) Evelyn Glennie has achieved more than most people twice her age.

 (ii) She has brought precussion to the front of the orchestra.

(iii) She has given inspiration to disabled,

(iv) She has given pleasure to millions.

(v) The name of the chapter is ‘The Sound of Music’ and its author is ‘Deborah Cowley’

Main Characters of the Story- The Sound of Music

Go to the NCERT Solution “Wind”

                          Additional Very Short Answer Type Questions

  1. What was wrong with Evelyn Glennie ?

 Ans. She was profoundly deaf.

2. When was her deafness first noticed ?

Ans. Her deafness was first noticed at the age of eight

3. At what age did Evelyn go to the Royal Academy of music in London ?

Ans. She went there at the age of seventeen.

4. What was Evelyn’s special field of interest ?

 Ans. She was interested in music.

5. At what age was Evelyn’s deafness confirmed ?

Ans.Her deafness was confirmed at the age of eleven.

6. Who was Ron Forbes ?

Ans. He was the music instructor in Evelyn’s school.

7. At what age did Evelyn visit United Kingdom with a youth orchestra ?

 Ans. At the age of sixteen years.

8. What was her performance in the audition for the Royal Academy of music ?

Ans. She scored the highest marks in the history of the academy.

9. What award did Evelyn win in 1991 ?

 Ans. In 1991 she was presented with the Royal Philharmonic Society’s Prestigious Soloist of the year Award.

10. How did Ron Forbes ask Evelyn to hear music ?

Ans. Ile asked Evelyn to hear music not through her cars but other parts of her body.

11. Who did Evelyn give a big inspiration to ?

 Ans. She gave a big inspiration to the handicapped people.

SHORT ANSWER QUESTIONS

(to be answered in about 30 – 40 words each)

 Q1. Which train was Evelyn waiting for on the underground train platform? How did she feel when she sensed the train approaching?

 Ans.On the underground train platform, Evelyn was waiting for a train to London where she was to join the prestigious Royal Academy for Music. As she sensed the train approaching, she felt both nervous and excited.

 Q2. How old was Evelyn when she went to the Royal Academy of Music? Why was she nervous on her way to the academy?                                                                                                                           (Textual)

Ans.Evelyn was only seventeen years of age when she went to the Royal Academy of Music, London. Her nervousness was the result of her young age and lack of exposure. Coming from a  farmland in Scotland, she had not experienced much of the world. In addition, going to a big institute like The Royal Academy of Music with her hearing disability made her uneasy.

Q3. While leaving for the Royal Academy of Music, why was Evelyn excited despite her nervousness?

Ans.For Evelyn, going to the Royal Academy of Music, London was a dream come true. She was going to join a three-year course in an institute she had cherished to join. It excited her to think that despite her impaired hearing she had made her way to such a prestigious institute.

 Q4. When was Evelyn’s deafness first noticed? When was it confirmed?                         (Textual)

Or                                                                           

 How did Evelyn’s parents come to discover her deafness?

Ans.Evelyn’s deafness was first noticed when she was eight years old. In fact, her mother had noticed it when Evelyn had not responded to a call for a performance on piano. Her deafness was confirmed at the age of eleven when her poor academic performance forced her parents to consult a specialist, who discovered that her hearing was badly impaired because of gradual nerve damage. Q5. Why had Evelyn’s headmistress advised her parents to take her to a specialist? Evelyn managed to hide her growing deafness from students and teachers for some time. However, by the time she was eleven years old, her performance in school deteriorated and her marks decreased. It was then that the headmistress advised her parents to consult a specialist.

 Q6. What advice were the parents of Evelyn given once her deafness was confirmed?

Ans.When the deafness of Evelyn was confirmed by a specialist, Evelyn’s parents were advised to get hearing aids for their daughter. They were also advised to send her to a special school where only deaf children were taught.

 Q7. “Everything suddenly looked black”. Why does Evelyn say so?

Ans.When Evelyn was advised to use hearing aids and join the  school for deaf, she felt that her future was bleak and dark. She was depressed, as all hope for great achievements seemed to have vanished. She had now become a disabled child who could not have easy access to normal life.

 Q8. How did Evelyn Glennie respond to the discovery of her deafness?

Ans. On learning about her deafness due to gradual nerve damage, Evelyn Glennie, instead of giving up, decided to lead a normal life like other children, and pursue her dream of learning music.

 Q9. How did Evelyn’s teachers respond when she expressed her desire to play a xylophone?

Ans.Evelyn always loved music and despite her deafness, she expressed a desire to play xylophone when she saw another girl playing it. But her teachers felt that she would not be able to play Q1 it because of her impaired hearing and they discouraged her.

 Q10. Who wiped Evelyn to continue with music? What did he do and say?                        (Textual)

Ans.It was Ron Forbes, the percussionist, who encouraged and helped. Evelyn to continue with music. While her teachers discouraged her, he noticed her potential and decided to  develop it. He told Evelyn to train different parts of her body to sense musical notes. He turned two drums with different notes to make her sense the higher ones through the upper part of her body and the lower ones through down her waist.

Q11. How did Evelyn open her mind and body to musical sounds and vibration s?

Ans.As guide I by Ron Forbes, Evelyn learnt to listen through different parts of body other than her ears. Her mind and body were sensitized to notice and differentiate various sounds and vibrations of music. She compensated the loss of hearing with this awakened and sharpened sense in other parts of her body.

Q12. Why does Evelyn say that men with bushy beards give her trouble?

Ans.Evelyn says that men with bushy beards give her trouble  because she has to watch their whole face, especially their eyes, d in order to grasp what they say. just watching their lips did not help as the lips remained partially hidden in the beards.

Q13. Which qualities of character enabled Evelyn to move ahead in life?

Ans.Unfaltering determination and hard work enabled Evelyn to move ahead in life without looking back. Instead of yielding .r before her handicap, she decided to overcome it and lead the life of a normal person. Being a workaholic, she put in her earnest efforts and kept advancing further and further.

Q14. How did Evelyn get admission in the Royal Academy of Music, London?

Ans.Evelyn gave audition for admission to Royal Academy of Music, London. Her score in the audition was one of the highest in the history of the academy. Therefore, she got selected for a three-year course.

 Q15. What were Evelyn’s achievements after she joined the Royal Academy of Music, London?

Ans.At the Royal Academy of Music, London, Evelyn began as one r of the performers in orchestra. But gradually she moved on to give solo performances. At the end of her three-year course, she had bagged the biggest awards in the Academy.

Q16. What is Evelyn’s view of her achievements?

 Ans.Evelyn is so modest that she does not consider her achievements  to be heroic deeds. She  feels that if one has the clarity of the goat and puts in hard work, one is sure to achieve the aim. She believes that it is through hard work only that she has been able to achieve success.

Q17. What reveals that Evelyn has succeeded immensely in her career?

Ans.Evelyn’s success in her career is revealed by the fact that she has a command over about a thousand musical instruments. As a percussionist, she is the most admired one at the international level. In 1991, the Royal Philharmonic Society conferred on her the most prestigious “Soloist of the Year Award”.

Q18. Name the various places and causes for which Evelyn performs.                                    (Textual)

Ans.Evelyn performs in regular concerts on the global level. But she also gives concerts free of charge in prisons and hospitals. In addition, she holds classes for young musicians.

 Q19. Who is James Blades? What is his opinion about Evelyn’s talent?

Ans. James Blades is a master percussionist. He believes that God might have taken Evelyn’s hearing but has given her back something extraordinary. The audience hears what she feels, which is far deeper than what any of the other percussionists feel. It is due to this talent that she expresses music so beautifully.

Q20. How is Evelyn an inspiration for the handicapped people?

Ans.Evelyn’s achievements, gained through determination and hard work, set an example before other handicapped people. They gain confidence from her example and believe that they too can achieve their goals in life by overcoming their handicaps with firm determination.

Q21. What is Evelyn’s contribution to percussion?

 Ans.Evelyn has contributed to percussion by securing for it a front place in orchestra. She has shown how the music of the percussion instruments is deeply moving and touches the hearts and emotions of people.

 

  QUICK REVIEW OF THE CHAPTER I

  1. What was wrong with Evelyn ?

 (A) she was blind                           (B) she was deaf

 (C) she was lame                           (D) she was mentally weak

 Ans. (B) she was deaf

  1. Evelyn learned music from

 (A) Royal Academy of Music in London          (B) Royal Academy of Music in Paris

(C) Royal Academy of Music in Delhi                (D) Royal Academy of Music in Newyork

Ans. (A) Royal Academy of Music in London

  1. Why did the crowd jostle at the station ?

 (A) to get free food                                               (B) to listen Evelyn’s music

(C) to get position for the train              (D) to sec the train

 Ans. (C) to get position for the train

  1. How old was Evelyn ?

(A) fifteen years                                           (B) sixteen years

 (C) seventeen years                                              (D) ten years

Ans. (C) seventeen years

  1. How did Evelyn Glennie become deaf ?

(A) she was deaf by birth                                      (B) in an accident

(C) attack of chicken-pox                                     (D) through a gradual process

Ans. (D) through a gradual process

  1. At what age did she become fully deaf ?

 (A) 5 years                                                   (B) 8 years

(C) 10 years                                                 (D) 17 years

 Ans.(B) 8 years

  1. What did Evelyn’s parents conceal about her from her teachers and friends ?

(A) her deafness                                         (B) her mental retardncss

(C) her speaking problem                                    (D) all of these

Ans. (A) her deafness

  1. What did the headmistress advise Evelyn’s parents ?

(A) they should withdraw her    (B) they should shift her to other school name from the school

(C) they should teach her at home (D) they should take her to a specialist doctor

 Ans. (D) they should take her to a specialist doctor

  1. What was Evelyn not going to give up ?

(A) her struggle to deafness                    (B) her hope for becoming a great musician

(C) her ambition in life                  (D) all the options are correct

 Ans. (U) all the options are cored

  1. What did she notice a girl playing one day ?

(A) violin                                           (B) tabla

(C) guitar                                          (D) xylophone

 Ans. (D) xylophone

  1. Who was Ron Forbes ?

(A) Evelyn’s father                         (B) a doctor

(C) Evelyn’s friend                          (D) music teacher of her school

 Ans. (D) music teacher of her school

  1. What did Ron Forbes ask Evelyn to hear the music with ?

(A) ears                                             (B) whole body

(C) hearing aids                               (D) eyesa

Ans. (B) whole body

  1. What was her performance at the Royal Academy of Music ?

(A) she could not qualify                          (B) she gave a normal performance

(C) she scored one of the highest marks in the (D) she left her studies in the midterm history of academy

Ans. (C) she scored one of the highest marks in the history of academy

  1. Evelyn was a girl.

(A) Scottish                                                  (B) American

 (C) British                                                     (D) Russian

 Ans. (A) Scottish

  1. Which award was given to Evelyn in 1991 ?

 (A) Soloist of the year                              (B) Painter of the year

 (C) Actress of the year                             (D) Teacher of the year

 Ans. (A) Soloist of the year

  1. When did Evelyn get the Royal Philharmonic Society’s prestigious Soloist of the Year Award ?

(A) in 1990                                                   (B) in 1991

(C) in 1992                                                   (D) in 1993

Ans. (B) in 1991

  1. Evelyn performs on a wooden platform with bare feet so that :

 (A) the vibrations may pass through her        (B) she may feel easy feet and up her legs

(C) she may lemain undamaged                        (D) she considered the stage pious Ms.

Ans.(A) the vibrations may pass through her feet and up her legs

 

Leave a Reply