Ch-3 Electoral Politics Page wise NCERT Solution

By | August 13, 2018

Complete NCERT Book Page wise Solution Class 9th as per Latest CBSE Syllabus

 Civics, –  Democratic Politics

Chapter : 3 Electoral Politics

The following page provides you NCERT book solutions for class 9 social science, social science class 9 notes in pdf are also available in the related links between the texts.

Question 1. Which of the following statements about the reasons for conducting elections are false?

 a.Elections enable people to judge the performance of the

 b.People select the representative of their choice in an

 c.Elections enable people to evaluate the performance of the

 d.People can indicate which policies they

 Answer : (c) Elections enable people to evaluate the performance of the judiciary.

Question 2 Which of these is not a good reason to say that Indian elections are democratic?

 a.India has the largest number of voters in the

 b.India’s Election Commission is very

 c.In India, everyone above the age of 18 has a right to

d.In India, the losing parties accept the electoral verdict.

 Answer : (a) India has the largest number of voters in the world. 

Question 3 Match the following :

a) It is necessary to keep the voters’ list up to date because 

 

(i) there is a fair representation of all sections of our society

(b) Some constituencies are reserved for SCs and STs so 

(ii) everyone has equal opportunity to elect their

 

 

thatrepresentatives
(c) Everyone has one and only one vote so that(iii) all candidates must have a fair chance of competing in elections
(d) Party in power is not allowed to use government vehicles because(iv) some people may have moved away from the area where they voted last or some people attain the voter’s age or died so their name struck off.

 Answer: 

(a) It is necessary to keep the voters’ list up to date because(iv) some people may have moved away from the area where they voted last or some people attain the voter’s age or died so their name struck off.
(b) Some constituencies are reserved for SCs and STs so that 

 

(i) there is a fair representation of all sections of our society

(c) Everyone has one and only one vote so that(ii) everyone has equal opportunity to elect their representatives
(d) Party in power is not allowed to use government vehicles because 

(iii) all candidates must have a fair chance of competing in elections

 

Question 4. List all the different election related activities mentioned in the chapter . Arrange them in a time sequence, beginning with the first activity and ending with the last. Some of these activities are given below:

 releasing election manifestos; counting of votes; making of voters’ list; election campaign; declaration of election results; casting of votes; ordering of re-poll; announcing election schedule; filing nomination.

Answer : Making of voters’ list → Announcing election schedule → Releasing election manifesto → Election campaign → Filing nomination → Casting of votes → Ordering of re-poll

→ Counting of votes → Declaration of election results.

Question 5. Surekha is an officer in-charge of ensuring free and fair elections in an assembly constituency in a state. Describe what should she focus on for each of the following stages of election:

 a.Election campaign

b.Polling day

c.Counting day

Answer (a) She will have to focus on various duties such as ensure that candidates cannot bribe or threaten voters,expenditure limit is not crossed by a candidate, candidates not appeal to vote in the name of religion or caste, they not use worship place for campaign or use any government resources.

(b)Shewill have tocrosscheck the voters’ list and check ID proof of the voters, booth capturing not tak place. Ensure that Free and fair election should be conducted

(c) She have to look on counting is carried out, represntatives of all parties present at counting area in order to avoid malpractices,

Question 6 The table below gives the proportion of different communities among the candidates who won elections to the US Congress. Compare these to the proportion of these communities in the population of the US. Based on this, would you suggest a system of reservations in the US Congress? If yes, why and for which communities? If no, why not?

 Answer : (1)The Blacks have lesser number of seats i.e. 8, in the House of Representatives as compared to their population (13%) so a system of reservation should be there for them in US Congress.

(2)In case of Hispanics, the need of reservation is somewhat more as the number of their

members in the House of Representatives is far less (5) as compared to their population (13%).

(3)There is no need of reservation for the Whites as they have already more seats (86) in the House of Representatives as compared to their population (70%).

Question 7. Can we draw the following conclusions from the information given in this chapter? Give two facts to support your position for each of these.

 a.Election Commission of India does not have enough powers to conduct free and fair elections in the

b.There is a high level of popular participation in the elections in our

c.It is very easy for the party in power to win an

d Many reforms are needed to make our elections completely free and fair.

Answer : (a) It is wrong to say that election commission of India does not have enough powers to conduct free and fair elections. Because Election Commission of India have enough powers to conduct free and fair elections in the country. The Election Commission of India is an independent and powerful body.

  • The Election Commissioner of India is appointed by the President or Government of India. He can not be removed.
  • Election Commissioner can order the Government to follow certain guidelines.
  • if he feels that the elections have not been conducted fairly, he can order repoll in certain booths or even in the entire constituency.
  • During election duty, other Government servants work under the control of Election Commissioner.

(b)There is a high level of popular participation in the elections:

→Voter turnout has increased over the past years.

→Election-related activities in the last few years have seen a larger participation by the people.

(c)It is not very easy for the party in power to win an election:

→The ruling parties routinely lose elections.

→Candidates who are known to spend a lot of money often lose elections.

(d)Certain Reforms are necessary to make our elections completely freeand fair:

→ To ensure that independent candidate and small parties do not suffer in elections.

→ To ensure candidates with criminal records could not participate.

Question 8: Chinappa was convicted for torturing his wife for dowry. Satbir was held guilty of practicing untouchability. The court did not allow either of them to contest elections. Does this decision go against the principles of democratic elections?

 Answer : In both the cases, Chinappa and Satbir, the court has done the right thing by not allowing either of them to contest elections. This decision does not go against the principle of democratic elections. The convicted and the guilty persons should not be allowed to contest elections otherwise they would criminalize the whole election process and that jeopardize the high principles of democracy. Any person who is convicted for a crime has no right to remain a part of the society and hence has no right to contest the election.

Question 9 Here are some reports of electoral malpractices from different parts of the world. Is there anything that these countries can learn from India to improve their elections? What would you suggest in each case?

 (a)During an election in Nigeria, the officer in charge of counting votes deliberately increased the votes of one candidate and declared him The court later found out that more than five lakh votes cast for one candidate were counted in favour of another.

 Answer : (a) In this case, representatives of each candidate should be present to make sure that the votes are counted in a fair way.

b.Just before elections in Fiji, a pamphlet was distributed to warn voters that a vote for former Prime Minister, Mahendra Chaudhry will lead to This was a threat to voters of Indian origin.

 Answer : (b) The election commission should set up an enquiry into the case and debar the candidate or party involved in distributing such pamphlets.

c)In the US, each state has its own method of voting, its own procedure of counting and its own authority for conducting Authorities in the state of Florida took many controversial decisions that favoured Mr. Bush in the presidential elections in 2000. But no one could change those decisions.

 Answer : (c) There should be a single election commission which should be free from political influence and should be responsible for conducting elections throughout the country.

Question 10 Here are some reports of malpractices in Indian elections. Identify what the problem in each case is. What should be done to correct the situation?

 a.Following the announcement of elections, the minister promised to provide financial aid to reopen the closed sugar

 Answer: a).After announcement of election, it is illegal to announce policy decisions according toCode of Conduct. The issue should be immediately taken into onsideration by the Election Commission.

b.Opposition parties alleged that their statements and campaign was not given due attention in Doordarshan and All India

 Answer: b). The election commission must enusre that all politcal party are given equal oppurtunity to appear on Doordarshan and All India Radio. EC take action against misuse of this media.

c.An inquiry by the Election Commission showed that electoral rolls of a state contain name of 20 lakh fake

 Answer: c).The presence of the fake voters means that the elections were rigged by the authorities who prepared the electoral rolls. The election commission should supervise preparation of fresh electoral rolls.

d.The hoodlums of a political party were moving with guns, physically preventing supporters of other political parties to meet the voters and attacking meetings of other

 Answer: (d) By using hoodlums, the political party is terrorising its rivals. The election commission should order the arrest of the hoodlums and bar the party from the elections.

Question 11 Ramesh was not in class when this chapter was being taught. He came the next day and repeated what he had heard from his father. Can you tell Ramesh what is wrong with these statements?

a.Women always vote the way men tell them So what is the point of giving them the right to vote?

 Answer : (a)The statement is wrong because the policy of secret ballot ensures that an individual can vote for whoever he/she wants. Women are fully capable of taking decisions on their own and selecting the candidate they like.

b.Party politics creates tension in Elections should be decided by consensus not by competition.

 Answer : (b)Competition works as both deterrent and motivator for the political candidates. A fear of losing the election and a motivation for winning the elections works in favour of people.

c.Only graduates should be allowed to stand as candidates for

 Answer :(c)Educational qualification is not required to understand the people’s needs, and to represent their interests and will to serve the nation and people. Therefore, it is not  necessary for politicians to be graduates.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.