Chapter-10.1 A SLUMBER DID MY SPIRIT SEAL- Extra Questions and Notes

By | May 5, 2018

Extra Questions, Notes, Assignment and study material for Class 9th as Per CBSE Syllabus

Chapter- 10.1

Lesson Name- A SLUMBER DID MY SPIRIT SEAL

By- William Wordsworth

 Introduction of the lesson- A SLUMBER DID MY SPIRIT SEAL

 INTRODUCTION

This poem is about the death of a loved one of William Wordsworth. How does the poet think when he thinks about her death? How does he feel grieved? How it makes his soul a seal and what makes him relieved and at peace is the theme of this poem?
(किसी प्रियजन की मृत्यु हो जाने के बारे में विलियम वर्ड्सवर्थ के द्वारा इस कविता की रचना की गई है । जब कवि मृत्यु के बारे में सोचता है तो उसे कैसा सा लगता है ? उसे दुख का आभास कैसे होता ह ै? यह उसकी आत्मा को कैसे जड़ कर देता और उसे क्या चीज राहत और शांति प्रदान करती है, इस कविता का विषय है ?)

 Important Word-Meanings of difficult words from the lesson- A SLUMBER DID MY SPIRIT SEAL

 Word-Meanings :

Slumber= deep sleep, गहरी नींद अर्थात मृत्यु , spirit = soul,आत्मा ; seal = root,जड़; motion =movement, गति ; rolled =moved, घूमते हुए ;diurnal =daily,दैनिक I

Go to the NCERT Solution “Kathmandu”

 Short and Simple Summary of the lesson in English- A SLUMBER DID MY SPIRIT SEAL/ Summary in simple Words/ Critical appreciation of the lesson – A SLUMBER DID MY SPIRIT SEAL

Summary:

William Wordsworth loved a small imaginary girl Lucy very much. Her death put a great effect on him. The poet says that her deep sleep has made his soul a seal. Her death has made him so insensitive that he can’t realize human fears. He says that the child can’t have any feeling of this earthly time because she has died. Now she can’t hear or see anything. But the poet consoles himself with the thought that she has become a permanent part of nature. She moves in this cosmos as the earth does on its axes in a daily routine. She is moving with the rocks, stones and trees all the time.

Summary in Hindi/ A SLUMBER DID MY SPIRIT SEAL

SUMMARY IN HINDI

विलियम वर्ड्सवर्थ लूसी नाम की एक छोटी काल्पनिक बच्ची से बहुत प्यार करता था । उसकी मौत ने उस पर बहुत गहरा प्रभाव डाला । कवि कहता है कि उसकी मृत्यु रूपी गहरी नींद ने उसकी आत्मा को जड़ बना दिया है । उसकी मृत्यु ने उसको इतना निष्ठुर बना दिया है कि उसे किसी भी प्रकार के मानवीय भयों का अहसास नहीं हो रहा है । वह कहता है कि बच्चे के ऊपर इस पृथ्वी पर बिताए गए समय का कोई प्रभाव नहीं पड़ रहा है क्योंकि वह मर चुकी है । अब उसे न तो कुछ सुनाई दे सकता है और न ही दिखाई ।

लेकिन कवि स्वयं को इस बात से सांत्वना देता है कि  प्रकृति का एक अभिन्न अंग बन गई है । जैसे पृथ्वी अपनी धुरी पर घूमती है; उसी प्रकार से वह भी इस ब्रह्मांड में विचरण करती है । वह चट्टानों, पत्थरों और वृक्षों के साथ हर समय विचरण का रही है  

Following is the complete question bank for – A SLUMBER DID MY SPIRIT SEAL

 Read the extracts and answer the questions that follow.

COMPREHENSION OF STANZA

A slumber did my spirit seal-
I had no human fears.
She scented a thing that could not feel
The touch of earthy years.
No notion has she now, no force-
She neither hears nor sees,
Rolled round in earth’s diurnal course
With rocks and stones and trees.

हिंदी अनुवाद –कवि कहता है कि एक गहरी नींद ने मेरी आत्मा को जड़ बना दिया है I मेरे मन में किसी भी प्रकार के मानवीय भय नहीं थे I वह एक ऐसी प्रतीत हो रही थी जिसे पृथ्वी पर मानवीय जीवन का कोई अहसास नहीं हो रहा था I अब उसमें कोई गति तथा शक्ति नहीं रही है I अब वह न सुनती है ,और न ही देखती है , और पृथ्वी के दैनिक चक्र में चट्टानों , पत्थरों तथा वृक्षों की भागती हुई प्रतीत होती है  I  

Questions :

(a) What does ‘the slumber’ refer to in the first line?
(b) Who does ‘I’ refer to in this stanza?
(c) Who does ‘she’ refer to in this stanza?
(d) What could she not feel now?
(e) Why can’t she hear or see?
(f) What does she do now?
 (g) Name the poem from which this stanza has been taken.

 Answers :
(a) It refers to the death of a lovely child named Lucy.
(b) ‘I’ refers to the poet.
(c) ‘She’ refers to a lovely child Lucy who is dead now.
(d) She could not feel the touch of the time spent on this earth now.
(e) She can’t see and hear because she is dead now.
(f) Now she moves all around in this cosmos as the earth does.
(g) ‘A Slumber Did My Spirit Seal’.

Go to the NCERT Solution “If I Were You ”

 Very Short Answer Type Important Questions

Additional Very Short Answer Type Questions

 1. What did the slumber do to the poet’s spirit?

Ans. The slumber made the poet’s spirit seal.

2. What does ‘the slumber’ refer to?

Ans. ‘The slumber refers to the death of a lovely child named Lucy.

3. What can’t the poet realize?

Ans. The poet can’t realize human fears.

4. What had sealed the poet’s spirit?

Ans. The death of Lucy scaled the poet’s spirit.

5. What is meant by ‘human fears’?

Ans. ‘Human fears’ mean the common worries and fears of mankind.

6. What is meant by cearth’s diurnal course’?

Ans. ‘Earth’s diurnal course’ means the daily movement of the earth around the sun.

7. Why can’t Lucy see or hear now?

Ans. She can’t see or hear now because she is dead.

Short Answer Type Questions  (30 to 40 words)

ADDITIONAL QUESTIONS

Q.1. On the basis of reading this poem, how would you describe William Wordsworth?

Ans. In this poem, William Wordsworth’s deep love for nature has been expressed. He imagines that it is a point of relief and peace for him if someone near and dear becomes a part of nature after hisfher death.

Q.2. Explain the line ‘She seemed a thing that could not feel’?

Ans. It means that she is dead now. She has no sense of feeling any human emotions. She can’t be grieved or happy because she is a dead thing now

 Q.3. What is the theme of the poem ‘A Slumber Did My Spirit Seal’?

 Ans. It is a poem about the death of a loved one of the poet. The poet says that his soul has been sealed by the deep sleep of a lovely child whom he loved very much. But when he thinks that the child has become a part and parcel of nature, this gives him some relief and peace.

 Value Based Questions and Answers of A SLUMBER DID MY SPIRIT SEAL

Go to the NCERT Solution “The fun they had”

 QUICK REVIEW OF THE POEM

 1. What sealed the poet’s spirit?

 (A) a joke                                                                                       (B) a victory

 (C) a slumber                                                                                (D) a prize

Ans. (C) a slumber

2. What is the poem ‘A Slumber Did My Spirit Seal’ about?

  (A) the death of a loved one                                                  (B) the birth of a loved one  

  (C) the wedding of a loved one                                            (D) all of the above

Ans. (A) the death of a loved one

3. Who is ‘She’ in the poem ‘A Slumber Did My Spirit Seal’?

 (A) the poet’s wife                                                                      (B) the poet’s daughter

(C) an imaginary child named Lucy                                        (D) none of the above

 Ans. (C) an imaginary child named Lucy

4. What has happened to Lucy?

 (A) she has died                                                                           (B) she is sick

(C) she is missing                                                                          (D) none of the above

  Ans. (A) she has died

5. What can’t Lucy do now?

 (A) feel                                                                                             (B) hear

 (C) see                                                                                              (D) all of the above

Ans. (D) all of the above

6. What does Lucy do now?

(A) moves all around along with the earth                       (B) sleeps peacefully

 (C) sing songs                                                                        (D) all of the above

 Ans. (A) moves all around along with the earth

7. What does Lucy move with

(A) rocks                                                                                          (B) stones

 (C) trees                                                                                          (D) all of the above

Ans. (D) all of the above

8. What type of a child was Lucy?

 (A) sweet                                                                                        (B) rough

(C) ugly                                                                                             (D) all of the above

Ans. (A) sweet

9. Does Lucy feel the touch of earthy life now?

    (A) yes                                                                                              (B) no

    (C) maybe                                                                                      (D) not known

     Ans. (B) no

10. Has Lucy any motion now?

       (A) yes                                                                                           (B) no

       (C) maybe                                                                                    (D) not known

       Ans. (B) no

11. Who is the poet of the poem ‘A Slumber Did My Spirit Seal’?

        (A) Edward Lear                                                                        (B) Gieve Patel

        (C) W.W.E. Ross Ms.                                                                (D) William Wordsworth

        Ans.(D) William Wordsworth

 

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.