Chapter 1- The Tiny Teacher

Chapter 1- The Tiny Teacher

Comprehension Check (Page No: 3)


1. The story of an ant’s life sounds almost
untrue
.
The
italicized phrase means

(i) highly exaggerated.
(ii) too remarkable to be true.
(iii) not based on facts.

Answer- (ii) too remarkable to be true.

2. Complete the following sentences.
(i) An ant is the smallest,…………………………………………………………..
(ii) We know a number of facts about an ant’s life because ……………………………………………………….
Answer- (i) An ant is the smallest, the commonest but the
wisest insect.
(ii) We know a number of facts about an ant’s life because people
have kept ants as pets, and have watched their daily behaviour closely.


3. In what ways is an ant’s life peaceful?

Answer- An ant’s life
is peaceful because they do their work themselves and never fight with one
another of the same group. They know sharing and contribution and do not
interfere in the other’s works.

Comprehension Check (Page No: 5)

1. How long does it take for a grub to become a
complete ant?

Answer- It takes five
to six weeks for a grub to become a complete ant.

2. Why do the worker
ants carry the grubs about?

Answer-  The
worker ants carry them about daily for airing, exercise and sunshine.

3. What jobs are new ants
trained for?

Answer- The
jobs which the new ants are trained for are workers, soldiers, builders,
cleaners, etc.

4. Name some other creatures
that live in anthills.

Answer- Some other creatures that live in anthills are beetles,
lesser breeds of ants, greenfly etc.

5. Mention three things we
can learn from the ‘tiny teacher’. Give reasons for choosing these items.

Answer- We
can learn team work as ants do their work by sharing and contribution without
interface in the other’s work.

We can learn
hard work as ants spend their most of time in doing their respective jobs
without hesitation.

We can learn
discipline as ants live a disciplined life and always follow the rules of their
group and loyal towards it.

Exercise

Discuss the following topics
in groups.

1. (i) What problems are you
likely to face if you keep ants as pets? 

Ans-
We are likely to face the following problems-

a.
They
may be seen everywhere like in sugar box, every sweet and even in our food

b.
Ants
may be crushed under our feet which is not considered morally good and
religiously correct

(ii) When a group of bees
finds nectar, it informs other bees of its location, quantity, etc. through
dancing. Can you guess what ants communicate to their fellow ants by touching
one another’s feelers?

Answer-
When an ant wants to attract the attention of another ant to tell the path, it
taps that ant on the head with its antennas/feelers. first they greet them.
They also get exchange information about food and their destination

2. Complete
the following poem with words from the box below. Then recite the poem. (Page
No: 6)

hole
kennel
nests         anthill
stable 

 

Soldiers live in barracks

And birds in ____________

Much like a snake that rests

In a ____________. No horse
is able

To sleep except in a ____________.

And a dog lives well,

Mind you, only in a ____________.

To say ‘hi’ to an ant, if
you will,

You may have to climb an ____________.

Answer

Soldiers
live in barracks
And bird in nests ,
Much like a snake that rests
In a hole. No horse is able
To sleep except in a stable.
And a dog lives well,
Mind you, only in a kennel.
To say ‘hi’ to an ant, if you will,
You may have to climb an anthill.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.